Horváth Ildikó projektje az ELTE Proof of Concept pályázat legjobbjai között

2021.05.13.
Horváth Ildikó projektje az ELTE Proof of Concept pályázat legjobbjai között
Az ELTE Innovációs Központ 8 projekt megvalósítását támogatja ipari partnerek bevonásával.

Az egyetemen folyó innovációs tevékenység támogatására az ELTE Innovációs Központja 2021-ben első ízben hirdette meg Proof of Concept pályázatát. A négy karról beérkezett 12 színvonalas pályázati anyag nehéz döntés elé állította a bíráló bizottságot, amely végül 8 pályázat megvalósítására adott szabad utat. Az értékelés során fontos szempont volt többek között a pályázat eredményeként létrejövő produktum piaci hasznosíthatósága, ezért azon pályázók, akik a projektjeikbe ipari partnert tudtak bevonni, előnyben részesültek. A pályázatok megvalósítására 2021. április 19. és augusztus 19. között kerül sor.

Horváth Ildikó, az ELTE BTK Nemzetközi Ügyek dékánhelyettese, a Nyelvi Közvetítés Intézetének vezetője egy felhőalapú, többnyelvű kommunikációt lehetővé tevő online platformmal nyerte el a támogatást. A technológia ugyan már a 2010-es évek elejétől rendelkezésre állt, azonban használata csak 2020 tavaszát követően terjedt el, a platformra az elmúlt egy évben a piaci igény jelentősen megnövekedett. Ami a társadalmi igényt illeti, bátran állíthatjuk, hogy a jelenlegi világjárvány következtében

mélyreható változások következtek be mindennapi életünkben, abban, ahogy tanulunk és dolgozunk.

A távmunka, a távolléti oktatás során alkalmazott digitális, online, felhőalapú eszközök használata a világjárvány elmúltával is részét fogják képezni életünknek, és sokkal nagyobb mértékben, mint a válságot megelőzően. Ráadásul mindez nem csak a Z generációt érinti, hanem az idősebb korosztályokat is.

A válság során elvárássá vált a társadalom részéről, hogy könnyen használható, felhasználóbarát alkalmazásokon rendelhessenek pizzát, fizethessenek elő médiatermékekre, intézhessék az ügyeiket. Ugyanez érvényes az oktatásra is. Azoknak a felsőoktatási intézményeknek, akik a világ élmezőnyébe kívánnak tartozni, a válságot követően fejleszteniük kell digitális eszközeiket is. E folyamat része lehet a saját LMS és konferenciaplatform kialakítása is, hiszen sok intézmény nem fog immár megelégedni a nyílt forráskódú alkalmazások ingyenesen elérhető felületeinek használatával, mivel alapvetően változtak meg a társadalmi elvárások, így a potenciális hallgatók és szüleik igényei is.