Hangok és szavak erdeje

Hangok és szavak erdeje
05/11

2022. május 11. 20:00 - 22:00

Kis Présház (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

05/11

2022. május 11. 20:00 - 22:00

Kis Présház (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)


A Kis Présházban mutatják be Pintér Tibor új kötetét. A könyvbemutató után a szerzővel Bali János, az ELTE Néprajzi Intézet adjunktusa beszélget.

Pintér Tibor tanulmányokkal, könyvek bemutatásával vezeti az olvasót A hangok és szavak erdeje című új művében. Ablak nyílik az európai klasszikus zene elmúlt három-négy évszázadára, zenével kapcsolatos szokásokat és gondolatokat, zeneesztétikai folyamatokat ismerhetünk meg. Megelevenedik a korabeli és jelenkori gondolkodás a zenéről, játszásmódokról, miközben a szerző a legapróbb információmorzsának ugyanúgy tud örülni, mint a nagy gondolatoknak.

A leghíresebb csomópontokat illik időnként újratárgyalni – itt sor kerül például a népszerű korszakát élő francia barokkra, a Don Giovanni és Kierkegaard viszonyára, de A varázsfuvola kapcsán felmerülő kínos kérdésekre is. Az Ex librisekben az Élet és Irodalom című hetilap olvasóinak 14 alkalommal mutatott be négy friss könyvet, így megbecsülhető, hogy több mint 50 minikritika – és a könyv harmadik harmadában néhány hosszabb – segítségével a közelmúlt könyvtermésének javát is átfoghatjuk. Az sem véletlen, hogy a kötet zárószövege Fodor Géza munkásságának állít emléket – a zeneesztétika, az operáról való gondolkodás itthoni megkerülhetetlen alakja volt, figyelmének irányai Pintér számára is meghatározóak.

Pintér Tibor az ELTE Esztétika Tanszék adjunktusa, fő kutatási területei a 17–18. századi esztétikatörténet, a zeneesztétika, és a zenei előadó-művészet.

Facebook