Han Anna emlékére tartott konferenciát az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék

2021.05.28.
Han Anna emlékére tartott konferenciát az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék
Kollégái, tanítványai és barátai emlékeztek az ELTE egykori oktatójára.

Han Anna, az Orosz Tanszék habilitált docens oktatója, Paszternak-kutató és az orosz irodalom és kultúra „Ezüstkorának” szakértője 2019 őszén hunyt el. Kollégái, tanítványai, az általa létrehozott szellemi műhely folytatói vettek részt a tanévet záró, emlékének szentelt online tudományos konferencián, 2021. május 14-én.

A konferencia címéül választott Paszternak-sorok – „Eljutni mindig mindenütt / a mélyes-mélyig” –, Gyöngyösi Mária megnyitó szavai és az előadók rövid visszaemlékezései megidézték Han Anna legjellemzőbb kutatói és emberi vonásait. A 23 előadás és a szekciókat követő beszélgetések pedig az orosz irodalom, festészet, film, nyelvészet és a műfordítás kérdésein keresztül rendkívül tág kulturális teret tettek érzékelhetővé „a kicsinyítő képzőktől Shakespeare-ig”. Ebben a térben Han Anna számos utat, értékes útjelzőket, nélkülözhetetlen támpontokat hagyott tanítványaira és kutatótársaira.

Részletes program

Han Anna az ELTE BTK Orosz Nyelv és Irodalom Tanszékének legendás oktatója, a kitűnő Paszternák-kutató, az orosz Ezüstkor kultúrájának kiemelkedő szakértője, az orosz költészet történetének és elméletének, az orosz nyelvfilozófiai gondolkodás történetének, az irodalom és a képzőművészet kapcsolódási formáinak világszerte elismert kutatója. 2019. október 16-án hunyt el, intézeti kollégái nevében az alábbi nekrológban Hetényi Zsuzsa búcsúztatta.