Hallgatótársaikat segítik a SEAS doktoranduszai

2020.10.01.
Hallgatótársaikat segítik a SEAS doktoranduszai
A SEAS Writing Center 2019 tavaszán jött létre Fehér Réka, az Amerikanisztika Tanszék oktatójának indítványozása és szervezési munkája által, azzal a céllal, hogy segítse az Angol-Amerikai Intézet diákjait abban, hogy szakdolgozatukkal, illetve otthoni beadandóikkal kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket egy kötetlenebb környezetben, tanórákon kívül is fel tudják tenni – ezzel részben tehermentesítve az Intézet oktatóit is.

A Writing Centert az Intézet PhD hallgatói működtetik, akiknek ez szintén kiváló gyakorlás a diákokkal való interakcióra, illetve az oktatásszervezésre. Noha elsősorban Intézeti körben volt hirdetve a lehetőség, a Center munkatársai a más szakokon tanuló nemzetközi diákok számára is segítséget nyújtanak, ha nehézségekbe ütköznek angol nyelvű beadandóik írása során.

 A 2019/20-as tanév őszi félévétől kezdve már online is el lehet érni a Writing Centert: a hallgatók e-mailben tehetik fel az írásaikkal kapcsolatos kérdéseket, bonyolultabb problémák esetén pedig időpontot egyeztethetnek személyes találkozóra is. 2020 tavaszán indult el a Writing Center Facebook oldala, amely azt szolgálja, hogy minél több hallgató szerezzen tudomást a műhely létezéséről. Emellett ezt a csatornát igyekeznek arra is használni, hogy a diákokhoz minél több, a tudományos írással kapcsolatos hasznos információt juttassanak el például online adatbázisokról vagy elektronikusan elérhető segédanyagokról, melyek a mai internetes információdömpingben egyébként elkerülnék a figyelmüket.

A Writing Center forgalma jellemzően a szorgalmi időszak második felében, illetve a szakdolgozat leadási határidejét megelőző néhány hétben a legjelentősebb, hiszen a legtöbb diák ilyenkor foglalkozik aktívan a tudományos írással. A szervezők fontos alapelve, hogy a Writing Center célja nem a korrepetálás, illetve a diákok írásainak lektorálása.

Igyekeznek a diákokat arra motiválni, hogy a saját munkájukkal kapcsolatosan konkrét, lényegre törő kérdéseket tudjanak megfogalmazni,

illetve a figyelmüket ráirányítani, hogy számos eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre akár önállóan is válaszokat találjanak, és tudományos munkájukban sikeresebbek legyenek. A Center október 1-jén online bemutatkozó eseményt tart, melyhez a hallgatók MS Teams felületen tudnak csatlakozni és a Center működésének megismerésén túl felmerülő kérdéseikre is választ kaphatnak.

A Writing Center elérhetőségei:

Facebook