Háború és kataklizma – a trauma alakzatai

Háború és kataklizma – a trauma alakzatai
05/07

2024. május 07. 18:00

ELTE BTK 172-es előadóterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4., B épület, félemelet)

05/07

2024. május 07. 18:00 -

ELTE BTK 172-es előadóterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4., B épület, félemelet)


„Háború és kataklizma – a trauma alakzatai. Celan-motívumok Lakner László, Anselm Kiefer és William Kentridge művészetében” címmel Fehér Dávid tart előadás az ELTE Művészettörténeti Intézet szabadegyetemi előadás-sorozatában.

A második világháború kataklizmája számos művészi életmű visszatérő témája a huszadik század második felében. Paul Celan a háború utáni európai költészet legfontosabb alkotói közé tartozik, aki verseiben összetett módon tematizálta a válsághelyzetet. „Paul Celan költeményei elérnek hozzánk – és mi nem tudunk a közelükbe férkőzni.” – fogalmazott találóan Hans-Georg Gadamer. Celan egyszerre hozzáférhető és hozzáférhetetlen költészete számos képzőművész fontos referenciájává vált.

Fehér Dávid előadásában a kortárs példák közül három művész Anselm Kiefer, Lakner László és William Kentridge alkotásaira koncentrál, amelyek mind Celan verseiből, soraiból és szavaiból kiindulva tematizálják a pusztítást és a pusztulást, illetve az európai kultúra válságát. A konkrét Celan-parafrázisok bemutatásán túl azt is vizsgálni fogja, hogy miképpen jelenik meg a háború motívuma a három művész életművében és ebbe a tágabb kontextusba hogyan ágyazódnak bele a Celan-motívumok.

► Regisztrációköteles esemény! Részvételi szándékát a lap alján található űrlap kitöltésével tudja jelezni május 5. éjfélig. A kapcsolódó adatkezelési tájékoztató itt olvasható.

A Művészettörténeti Szabadegyetem előadásai egy-egy nagyobb témakör, műfaj, képi törekvés képzőművészeti megjelenését vizsgálják az antikvitástól napjainkig. Az első évad a háború témájának feldolgozásával foglalkozik. Az előadók az intézet oktatói, doktoranduszai, valamint külső szakemberek.
Erre az előadásra a regisztráció betelt. Várólista jelentkezés az eltemuvtoriszabadegyetem@gmail.com címen. Felszabaduló hely esetén e-mailben értesítjük.