Gólyavári Esték: Széchenyi és Kossuth

Gólyavári Esték: Széchenyi és Kossuth
11/30

2022. november 30. 18:00

ELTE BTK Gólyavár, Mária Terézia-terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)

11/30

2022. november 30. 18:00 -

ELTE BTK Gólyavár, Mária Terézia-terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)


A Gólyavári Esték következő részében Csorba László tart előadást "Széchenyi és Kossuth. Kinek volt/van igaza egy 170 éves vitában?" címmel.

Talán meglepő, de valójában két Széchenyi-Kossuth vitát tart számon a történettudomány. Az elsőt ők maguk vívták 1841 és 1848 között, sokszor olyan részleteiről a polgári átalakulás és a nemzeti modernizáció programjának, amelyeknél manapság nemegyszer magát a vitakérdést kell előbb megmagyarázni, hogy azután a vita érthető legyen. A másikat örökségük, eszméik, hagyományuk későbbi használói – ritkábban értelmezői, gyakrabban kizsákmányolói – vívták és vívják még ma is.

E vitának már kevésbé az a tárgya, amit ők egykor valóban tettek vagy mondtak, sokkal inkább az, amit más nemzedékek beleláttak sorsukba és személyiségükbe, hol harmonikusan illesztve, hol erőszakosan erőltetve rájuk újabb korok és problémák szellemi-érzelmi gúnyáit. Az előadás mindkét vitával foglalkozik, arra törekedve, hogy napjainkban is érvényes választ találjon a címben föltett kérdésre. 

Csorba László az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékének professor emeritusa, aki 1991-től kezdődően sokoldalú oktatói és kutatói tevékenységével, többek között intézetigazgatóként, majd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként járult hozzá a Kar működéséhez.