Germán kultúrák bűvöletében

2019.12.04.
Germán kultúrák bűvöletében
A Germanisztikai Intézetben ebben az évben is nagy érdeklődés mellett zajlott a hagyományos „Kulturwoche”.  Az idei rendezvény különlegesen gazdag és sokszínű volt: november 11-15. között 6 nyelven, 30 különböző programon vehettek részt a diákok és a vendégek. A rendezvényről a Pécsi TV is készített riportot.

Nagy sikert arattak a német vonatkozású, irodalom, kultúra, nyelvészet, nyelvoktatás és didaktika témájú események. Kerekes Gábor szervezésében és moderálásával felolvasást tartottak műveikből neves magyarországi német írók és költők: Christina Arnold, Robert Becker, Angela Korb és Josef Michaelis. Balogh F. András Balla Zsófi költőnővel és Báthori Csaba író-műfordítóval beszélgetett irodalmi munkásságukról.

Az Intézet lektorai, Bernhard Offenhauser és Stefan Kitzberger az Osztrák filmet abból a szemszögből mutatták be, hogy audiovizuális szövegként hogyan alkalmazhatóak a filmek az országismereti kurzusokon. A német nyelvoktatás aktuális didaktikai kérdéseit és digitális megoldásait ismertette Perge Gabriella, Peres Anna pedig a Klett kiadó képviseletében beszélt szintén a német tanítás digitális lehetőségeiről.

Erb Maria közreműködésével és a Német Nagykövetség támogatásával valósulhatott meg a Deutsche Bühne Ungarn fergeteges és egyben megrázó előadása. A színészek zenés költői estet tartottak Valeria Koch emlékére Valerias verdichtete Welten címmel.

Balogh F. András, Nagy Rita és Péteri Attila rendezésében A lúdtolltól az adatbázisokig című tudományos ismeretterjesztő kultúrtörténeti kiállításon Goethe tollának hasonmásától kezdve, a pesti Gutenberg-féle nyomdagépeken át, a régi mechanikus írógépig, az eredeti, tökéletesen működő szimfóniumig és gramofonig, egészen a jelenkori nyelvészeti kutatásokat segítő számítógépes adatbázisokig megcsodálhatták és kipróbálhatták a régi és új eszközöket az érdeklődők.

Izgalmas beszélgetést szervezett Balogh F. András és Varga Péter az Intézet élsportoló hallgatóival. Jászapáti Petra, Gyurkó Alexandra, Kapirnyák Csilla és Szecsődi Laura kiemelkedő sportteljesítményük mellet tanulmányaikra is nagy hangsúlyt fektetnek. Szintén a hallgatóságot képviselte Maren Schoening, aki a Deutsch-Ungarisches Jugendwerk tevékenységét mutatta be.

A Néderlandisztika Tanszék megalapítója, Dr. Mollay Erzsébet professzor asszony halálának emlékére szervezett konferencián tudományos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Knipf Erzsébet és Müller Márta nyelvtudományi, lexikográfiai témáról adott elő.

A Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékén is számos érdekes program közül válogathattak a résztvevők. Az első emeleti aulában Tove Jansson (1914–2001) finnsvéd írónő regényeinek magyar fordításairól, karakternevekről és egyéb fordításelméleti kérdésekről szóló színes tabló várta az érdeklődőket, amelyet Péteri Vanda és hallgatói állítottak össze. Soós Anita vezetésével MA-hallgatók szöveggel, képekkel és ábrákkal ellátott molinókból álló kiállítást rendeztek az első emeleti folyosón Leonora Christina Ulfeldt (1621–1698) dán grófnő életéről és irodalmi munkásságáról.

November 12-én és 13-án Allan van Hansen, a Stockholmi Egyetem dán anyanyelvi lektora tartott előadást nemrég megjelent grafikus regényéről és a dániai képregényalkotás történetéről. Szintén november 13-án került sor néhány más skandináv vonatkozású programra. Hallgatók egy csoportja A hegyikirály terme címmel szabadulószobát rendezett be a 154-es teremben. A feladvány kvízből, zenefelismerésből és számos egyéb lépésből állt, a díszítést pedig lámpák, térképek és textildarabokból varrt barlangutánzat alkották, amelyet a hallgatók önállóan készítettek.

Fejes Tamás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemrég végzett doktorandusza a skandináv metálzene társdalom- és kultúrtörténetéről adott elő, Morten Rasmussen, az Aarhusi Egyetem retorika szakos MA-hallgatója pedig a dán prózaíró, Herman Bang (1857–1912) stílusáról és az életműben motivikusan előforduló boldogtalan nőalakokról  beszélt a közönségnek. A szerdai nap végén Csúr Gábor doktoranduszhallgató az irodalmi posztmodernizmus és a skandináv történelmi regény kapcsolatáról tartott előadást.

November 15-én pénteken Péteri Vanda Nyelvleckék és helyes irányvonal, Vaskó Ildikó és Kovács Nikolett Az árulkodó mondatszerkezet című előadásával vett részt a Néderlandisztika Tanszék Mollay Erzsébet emlékére rendezett konferenciáján. A dán nyelvű programokon Dánia magyarországi nagykövetségét Eva Skorsteengaard Rauser kulturális referens képviselte.

Az öt nap alatt érdekes előadások sora hangzott el művészetről, irodalomról, nyelvészetről, tudományról, nyelvoktatásról és nyelvpolitikáról, vagy éppen vállalati kultúráról, és még sorolhatnánk a témákat. Az előadók az Intézet oktatóinak soraiból, vagy az ELTE valamely partneregyetemének oktatói közül kerültek ki, de meghívást kapott számos író, költő, műfordító vagy kiadó, és további gazdálkodó cégek munkatársai is Magyarországról és külföldről egyaránt.

A Germanisztikai Intézet oktatói, és a meghívott előadók a „Kulturwoche” keretében rendkívül értékes és különleges rendezvénysorozattal gazdagították a diákok és az érdeklődő vendégek tudását és látókörét, mely az Intézet támogatói segítségével valósulhatott meg. Köszönet illeti a szervező és közreműködő kollégákat, vendég előadókat, és közreműködő diákokat is, valamint a szponzoráló szervezeteket, intézményeket: Német Nagykövetség, BP Global Business Services, Klett Verlag, VUdAK Verband.

A rendezvényről a Pécsi TV Unser Bildshirm című műsorában is megjelent egy összeállítás.

Teljes program

Az eseményről beszámoló jelent meg a Neue Zeitung november 29-i számában

Kulturwoche 2019

Kulturwoche 2019

0

/

0

0

/

0