Folytatódik az együttműködés

2021.06.25.
Folytatódik az együttműködés
A Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Tagjainak Szövetsége Egyesület az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékkel közösen szervezett, francia nyelvű prózaíró pályázat ELTE BTK-s díjazottját választotta, hogy képviselje őket az Egyesület francia ernyőszervezete által rendezett nagyszabású nemzetközi csapatversenyen.

Az Egyesület és a Tanszék között 2018 őszén kezdődött meg az együttműködés, mellynek célja minél több fiatalban felkelteni az érdeklődést a francia nyelv, valamint Franciaország kultúrája, hagyományai és jelene iránt. Az együttműködés a „Les voyages forment la jeunesse”, vagyis „Az utazás alakítja az ifjúságot” elnevezésű francia nyelvű prózaíró pályázattal indult. A világjárványra tekintettel idén „La France depuis chez moi” vagyis „Franciaország az otthonomból” címre átkeresztelt felhívásra idén már nem csak az ELTE  fordító- és tolmács-, illetve francia szakos hallgatói jelentkeztek, hanem más tanszékekről is érkeztek pályaművek. 

A prózaíró pályázat díjkiosztója 2020-ban.

Az együttműködés másik ága a Franciaország jelenét bemutató, 2021 februárjában elindult előadás-sorozat, mely a párizsi LCSP (Kutatóközpont a Társadalmi és Politikai Változásért, Université de Paris) munkatársa, a genfi Graduate Institute of International and Development Studies nemzetközi történelem tanszékének vendégkutatója, Balázs Ádám online előadásával vette kezdetét. 

Az ELTE-vel kötött együttműködésnek köszönhetően az ELTE BTK két hallgatója, Uhlyarik Panna és Nemcsok Nóra is indulhatott azon a több hónapos ifjúsági olimpián – „Les Olympiades de la Jeunesse” –, amelyet a Francia Becsületrend Kitüntetettjeinek Társasága (SMLH) fennállásának 100. évfordulója alkalmából szerveznek Franciaországban a francia köztársasági elnök fővédnökségével.

A Fiatalok Olimpiája egy öt hónapig tartó online versennyel kezdődik, amelyen a Becsületrend francia és nemzetközi szekciói által benevezett 16 és 22 év közötti fiatalok vehetnek részt kis csapatokban, témavezetők segítségével 80 témakörben versenyezve az online térben.

A két bölcsészkaros hallgató az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny két díjazottjával közösen, az egyik nemzetközi csapat tagjaiként vehet részt az online versenyen,

amelynek  legjobbjai személyesen is megmérettethetik magukat az Invalidusok terén szeptember végén rendezendő egész napos döntőben.

A francia Becsületrend a legmagasabb francia állami kitűntetés, amelyet Napóleon Bonaparte, Franciaország első konzulja alapított 1802-ben. Katonák és civilek egyaránt részesülhetnek ebben az elismerésben. A Becsületrend Francia Kitüntetettjeinek Társasága (SMLH) – amelynek 45 ezer tagja van, köztük híres, történelmi nevek – 1921-ben, Napóleon halálának 100. évfordulóján alakult, így idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. 2004-ben a Becsületrend párizsi központjának jóváhagyásával alakult meg a magyar szekció, a „Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Kitüntetettjeinek Szövetsége Egyesület”, amelyhez mindkét rend – a Becsületrend, valamint a Nemzeti Érdemrend – kitüntetettjei önkéntes alapon csatlakozhatnak. Jelenlegi formájában az egyesület 2017 óta működik.