Fókuszban az orosz regionális történetírói iskolák

2022.03.03.
Fókuszban az orosz regionális történetírói iskolák
Március 1-jén az ELTE Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék és a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ vendége volt a jekatyerinburgi Uráli Föderatív Egyetem történészprofesszora, Dmitrij Alekszejevics Regyin, aki az orosz regionális történetírói iskolák bemutatására indított online előadás-sorozat első előadójaként a jekatyerinburgi műhelyt mutatta be.

A professzor áttekintést adott az oroszországi történettudomány fontosabb mérföldkövei mellett az uráli történetírói iskolák specifikumairól, így például a helytörténet jelentőségéről, az óhitű kulturális tradíciókról vagy a szociális- és gazdaságtörténet súlyáról.

Regyin professzor, aki jekatyerinburgi történésziskola kiadványának, a rövid idő alatt mérvadó tudományos folyóirattá vált Questio Rossica-nak a főszerkesztő-helyettese is, kérdésre válaszolva bemutatta a lapot is. Véleménye szerint a folyóirat egyedisége abban áll, hogy

a szovjet történetírói tradícióval némiképp szembe helyezkedve határozta meg magát.

A regionális tematikától igyekeztek hamar elrugaszkodni, és a nemzetközi szintre lépni, interdiszciplináris témákban publikálni. Nemcsak a szigorúan vett történetírás és segédtudományai kérdéseivel foglalkoznak, hanem a kulturológia, filológia, politológia, szociológia, gazdaságtörténet területét is magába foglaló cikkeket  szintén publikálnak. Ezen felül a megszokott angol és orosz nyelvű írások mellett más világnyelveken is közzé teszik a ruszisztika területén keletkezett friss tudományos kutatások eredményeit.