Fókuszban a vidéki közösségek

Fókuszban a vidéki közösségek
09/28

2021. szeptember 28. 17:00 - 20:00

Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút. 6-8. Főépület, I. emelet)

09/28

2021. szeptember 28. 17:00 - 20:00

Szekfű Gyula Könyvtár (1088 Budapest, Múzeum körút. 6-8. Főépület, I. emelet)


Az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék és az MTA BTK Lendület Tíz Generáció Kutatócsoport közös könyvbemutatója.

Koloh Gábor "Szántani lehet, de vetni nem muszáj" Az ormánsági egykézés történetei (1790-1941) című monográfiája a Lendület Tíz Generáció Kutatócsoport által indított A vidék vonzásában/Gaudentes rure Camenae című könyvsorozatának első darabja. A mű az ormánsági születésszabályozás – az úgynevezett egykézés – kialakulásának, terjedésének és gyakorlásának mikéntjén vezet végig. A kötetet Deáky Zita, az ELTE Néprajzi Intézet egyetemi docense, és Őri Péter, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese mutatják be.

A Vidéktörténet sorozat harmadik, Fénytörésben. Struktúrák, lokalitások, mintázatok című kötet tanulmányai a vidéki társadalmat ért makroszintű, strukturális hatások és ezek lokális megjelenési formái köré szerveződnek. A szerteágazó tematika időben is tág időszakot fog át: a kötet írásai a 18. századtól a közelmúltig terjedően engednek bepillantást egy-egy közösség életébe. A kötetet Szilágyi Adrienn, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa mutatja be.

Facebook