Fókuszban a hallás

Fókuszban a hallás
05/08

2018. május 08. 17:00

ELTE BTK Gombocz Zoltán terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A)

05/08

2018. május 08. 17:00 -

ELTE BTK Gombocz Zoltán terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A)


A cochleáris implantációról tartanak kerekasztal-beszélgetést az ELTE BTK-n 2018. május 8-án.

A cochleáris implantáció (CI) egyre szélesebb körben alkalmazott hallásjavító eljárás, melynek működési elve, hogy a hangokat elektromos jellé alakítva közvetlenül a hallóideghez vezeti. Habár az eszközt viselők száma évről évre nő, még napjainkban is jellemző az általános információhiány, és számos elterjedt tévhittel is találkozhatunk. Az eszköz elfogadottsága tekintetében is nagy eltérésekkel találkozunk, míg sokan valódi csodaként beszélnek az eljárásról, a siket közösségen belül sokan teljes mértékben elutasítják.

A kerekasztal-beszélgetés célja, hogy megismertesse a CI működését az érdeklődőkkel, és betekintést nyújtson az eszköz által biztosított lehetőségekbe, annak esetleges korlátaiba, valamint információval szolgáljon az implantátumviselés mindennapi életre gyakorolt hatásairól. A beszélgetés során implantáltak, családtagok és szakemberek osztják meg gondolataikat, valamint mesélnek saját tapasztalataikról.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-17-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával, az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport munkájába kapcsolódva valósul meg. A rendezvény teljes ideje alatt magyar jelnyelvi és írótolmácsolást biztosítanak.