Felavatták az ELTE BTK koreai könyvtárát

2020.10.21.
Felavatták az ELTE BTK koreai könyvtárát
Az 1500 kötetből álló és folyamatosan bővülő gyűjtemény a Koreai Nemzeti Könyvtár "Window on Korea" projektje keretében érkezett az ELTE Bölcsészettudományi Karára.

Az ELTE BTK Koreai Tanszéke sikeresen pályázott a Window on Korea projektben, így öt éven keresztül folyamatosan megkapja a legfrissebb szakirodalmi és egyéb kiadványokat a Koreai Nemzeti Könyvtártól. Az oktatók és hallgatók munkáját segítő, jelenleg 1500 kötetes gyűjteményt és az annak otthont adó könyvtártermet csütörtökön avatták fel a Koreai Tanszéken.

Az eseményen Borhy László rektor aláírta az ELTE és a Koreai Nemzeti Könyvtár között született megállapodást, majd Hamar Imre nemzetközi rektorhelyettes, az ELTE Távol-keleti Intézetének igazgatója és Lee Dangkweon, a Koreai Kulturális Központ igazgatója leplezték le a könyvtár bejáratánál elhelyezett projekttáblát.

A Koreai Nemzeti Könyvtár (NLK) a Window on Korea projektben a világ több kontinensén olyan könyvtárakat hoz létre, amelyek segítik a koreai történelem és kultúra iránt érdeklődő kutatók és hallgatók munkáját. A NLK az egyetemek és kulturális intézmények számára 1500–3000 kötetből álló gyűjteményeket adományoz, illetve gondoskodik a könyvtárak berendezéséről és műszaki eszközeiről is, míg az üzemeltetés költségeit a fogadó intézmény biztosítja.

Az új könyvtár nélkülözhetetlen segítséget nyújt a Bölcsészettudományi Karon folyó kutatásokhoz és tudományos munkához. A Koreai Tanszék a BTK egyik legdinamikusabban fejlődő szakja, hallgatóinak számát tekintve az angol és japán nyelvszakok után harmadik helyen áll – mondta el Mecsi Beatrix tanszékvezető. Az ELTE jelenleg a gyűjtemény katalogizálásán dolgozik annak érdekében, hogy a kiadványok a hallgatók és kutatók minél szélesebb köréhez eljuthassanak.

A ceremónián jelen voltak még a Koreai Tanszék munkatársai (Horváth Alíz adjunktus, Han Heejung, a Dankook Egyetem vendégtanára, Jin Kyoung-Ae anyanyelvi lektor, Nguyen Krisztina tanársegéd, Takáts Mária nyugalmazott anyanyelvi lektor és Major Kornélia, a Távol-Keleti Intézet könyvtárosa is.

Az ELTE BTK-n Birtalan Ágnes egyetemi docens kezdeményezésére 1997-ben indult el egy 4 féléves nyelvi- és országismereti program a Korea Foundation és a Koreai Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének támogatásával. A program sikerének köszönhetően indult el a koreai minor szak, majd 2008-ban megalakult a Koreai Tanszék és megkezdődött az alapképzés. A Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyását követően 2013-ban elindulhatott az első mesterszakos évfolyam is. 2018-ban a doktori program akkreditálásával az ELTE Koreai Tanszéke vált Magyarország egyetlen komplex koreanisztikai műhelyévé.

Forrás: elte.hu

A Koreai Könyvtár avatása

A Koreai Könyvtár avatása

0

/

0

0

/

0