Fájdalomcsillapítás és ajzószerek a középkori arab tudományban

Fájdalomcsillapítás és ajzószerek a középkori arab tudományban
10/03

2019. október 03. 16:00 - 17:30

1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, Kerényi-terem

10/03

2019. október 03. 16:00 - 17:30

1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F, Kerényi-terem


Hangulatjavítók a keleti kultúrákban című előadás-sorozat újabb eseménye. Az Orientalisztikai Intézet szervezésében minden csütörtökön az intézet oktatói, munkatársai és doktoranduszai vizsgálják a kábítószerfogyasztás és a kultúra viszonyát.

Csorba Zsuzsanna: Fájdalomcsillapítás és ajzószerek a középkori arab tudományban

Bár leginkább a 19. századtól jellemző a különböző opioid és nem opioid fájdalomcsillapítók előállítása, a fájdalomcsillapítás egyidős az emberiséggel, akárcsak a vágyfokozók használata. A középkori arab orvosi munkák is számos fájdalomcsillapító és altató hatással bíró anyagot jegyeztek fel, a nemi élethez kapcsolódó témák pedig idővel önálló tudományággá alakultak. Mit olvashatunk a középkori arab nyelven író orvosok munkáiban a fájdalomcsillapításról és ajzószerekről, hogyan illeszkedtek ezek a korabeli orvostudományba? Az előadás ebbe nyújt betekintést.

Csorba Zsuzsanna az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Arabisztika Programjának negyedéves doktori hallgatója. Érdeklődési köre az arab nyelvű középkori orvostudomány. Jelenlegi kutatása középpontjában az „utazási medicina” áll; a kiadásban már elérhető, utazók számára írt orvosi útmutatók vizsgálata mellett egy eddig kiadatlan munkán is dolgozik.

Borítókép: wikipedia