Európai Orosz Központok munkatársainak találkozója Krakkóban

2019.10.16.
Európai Orosz Központok munkatársainak találkozója Krakkóban
A „Russkiy Mir” Alapítvány támogatásával a Krakkói Pedagógiai Egyetemen Helena Ples vezetésével működő Orosz Központ tíz éves lett. A jeles évforduló alkalmából találkozót szerveztek az európai Orosz Központok munkatársai számára. Az Európai Orosz Központok Vezetőinek és Metodistáinak III. Metodikai Szemináriumára szeptember 24-28 között került sor Krakkóban. A Ruszisztikai Központ beszámolója.

A 18 európai országot és 42 Orosz Központot képviselő szakemberek több kérdést jártak körbe a szeminárium három munkanapja során. Termékeny eszmecsere bontakozott ki a „Russkiy Mir” Alapítvány képviseletében érkező Vlagyimir Kocsin, Konsztantyin Szergejcsev és Vlagyimir Litarenko, valamint az Orosz Központok munkatársai között a központok működését és nemzetközi projektjeit illetően. Emellett érdekes előadások hangzottak el az orosz nyelv jelenlegi fejlődési útjairól, a kétnyelvű gyermekek nyelvoktatásáról, valamint a színház és az információs technológia szerepéről az orosz nyelv oktatásában. Az előadók között szerepelt Valerij Jefremov, az Oroszországi Állami Pedagógiai Egyetem professzora, a nyári várnai nemzetközi szakmódszertani továbbképzések állandó előadója, a ’2018 Legjobb Oktatója Oroszországban’ projekt díjazottja.

A szervezők vendégszeretetét tükrözte, hogy az érkezőket hagyományos módon kenyérrel és sóval várták. Az eszmecseréket színes kulturális programok követték, többek között orgonakoncert és pantomim-előadás.

A budapesti Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár képviseletében dr. Gyimesi Zsuzsanna és Mészáros Zsófia vett részt a krakkói szemináriumon.