Eredményes workshop a mongol buddhizmusról

2015. április 16–17-én „A mongol buddhizmus múltja, jelene, jövője” címmel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán sor került a mongol buddhizmus kutatásának szentelt első európai helyszínű, nemzetközi workshopra, mely megemlékezett a mongol történelem és a mongol buddhizmus kiemelkedő személyisége, Öndör gegeen Dzanabadzar (1635–1723) születésének 380. évfordulójáról és a magyar-mongol diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulójáról is.

A konferenciát Dr. Brenner Koloman dékánhelyettes nyitotta meg. A workshop díszvendégei R. Goncsigdordzs, a Mongol Parlament alelnöke és Ja. Szodbaatar országgyűlési képviselő voltak, illetve magasrangú szerzetesek érkeztek az ulánbátori Gandan főkolostorból és számos mongol tudományos intézet vezetője is részt vett a konferencián. A kétnapos workshopon tizenkét ország (Ausztria, Csehország, Franciaország, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Svájc, USA) közel hatvan kutatója tartott előadást. A résztvevők rendkívül kedvezően értékelték a workshopot, melyhez a szaktudáson és szervezésen kívül a konferencia helyszíne, az ELTE hírneve, valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének megtekintése nagymértékben hozzájárult.

A magyar-mongol diplomáciai kapcsolatokra és Öndör gegeen Dzanabadzarra való emlékezés keretében Kádár László, egykori mongóliai magyar nagykövet átnyújtotta D. Goncsigdorzsnak, a Mongol Parlament alelnökének Öndör gegeen Dzanabazar egyik eredetinek tartott alkotását, melyet mongóliai tartózkodása során a szocialista mongol vezetés ajándékozott neki. D. Dzajabaatar, a Mongolisztikai Tanács igazgatója és C. Otgonbayar szerzetes kalligrafikus emléklapot nyújtott át az ELTE munkatársainakm D. Goncsigdordzs pedig kétezer dollárnyi összeggel támogatta a Mongolisztikai Kutatóközpont tevékenységét.

A workshop témája szervesen illeszkedik a Mongolisztikai Kutatóközpontban, A Mongol és Belső-ázsiai Tanszéken és a Távol-keleti Intézet egyéb intézményeiben folyó, nemzetközileg elismert buddhizmus kutatáshoz. A konferencia-kötet és DVD tervezett kiadási ideje 2015. december. 


Szervezők:

  • ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongol és Belső-ázsiai Tanszék (Dr. (habil.) Birtalan Ágnes tanszékvezető)
  • ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Mongolisztikai Kutatóközpont
  • ELTE BTK, Távol-keleti Intézet, Buddhizmus-kutatás Központ
  • MTA, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Néprajztudományi Intézet
  • Mongólia Magyarországi Nagykövetsége 


Néhány visszajelzés és fénykép a Tanszék honlapján tekinthető meg:

2015.04.27.