Epizódok a béke ábrázolástörténetéből

Epizódok a béke ábrázolástörténetéből
05/14

2024. május 14. 18:00

ELTE BTK Gombocz Zoltán terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. 047)

05/14

2024. május 14. 18:00 -

ELTE BTK Gombocz Zoltán terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, fszt. 047)


Eörsi Anna tart előadás az ELTE Művészettörténeti Intézet szabadegyetemi előadás-sorozatában.

„Az előadás első felében a fogalom megszemélyesítéséről lesz szó; másmilyen a Béke karaktere a görögök, másmilyen a rómaiak, más a keresztények és megint más Daumier számára. A hölgynek csak ritkán – pl. Rubensnél – áll módjában megpihenni; újra meg újra harcias agresszorként találkozunk vele, olyannal, aki nem élvezi, hanem védi a békét.

A művészek a 19. századtól a galamb-szimbólummal kreatívabban fejezik ki a béke, a békevágy, a meghiúsult béke eszméjét, mint ahogy azt mindaddig a megszemélyesítéssel tették. A második részben végigkövetjük a galambnak, mint a béke szimbólumának a (bökkenőktől sem mentes) ábrázolás- és jelentéstörténetét. Mennyiben köszönhető Aragonnak, és mennyiben Picassonak, hogy ez a madár lett a békemozgalom jelképe? Meg tudott birkózni a galamb a hidegháborúval? Sajnos alkalmunk lesz a motívumot napjainkig elkísérni.

Esetenként évszázadokon siklunk majd át, de előfordul az is, hogy egyetlen napnál hosszabban elidőzünk.”

► Regisztrációköteles esemény! Részvételi szándékát a lap alján található űrlap kitöltésével tudja jelezni május 12. éjfélig. A kapcsolódó adatkezelési tájékoztató itt olvasható.

A Művészettörténeti Szabadegyetem előadásai egy-egy nagyobb témakör, műfaj, képi törekvés képzőművészeti megjelenését vizsgálják az antikvitástól napjainkig. Az első évad a háború témájának feldolgozásával foglalkozik. Az előadók az intézet oktatói, doktoranduszai, valamint külső szakemberek.
Erre az előadásra a regisztráció betelt. Várólista jelentkezés az eltemuvtoriszabadegyetem@gmail.com címen. Felszabaduló hely esetén e-mailben értesítjük.