ELTE-s fődíj a függetlenfilm-fesztiválon

2023.11.14.
ELTE-s fődíj a függetlenfilm-fesztiválon
Ress Abigél mesterszakos hallgatónk "Háztűznéző" című dokumentumfilmjét ítélték a legjobbnak a 68. Országos Függetlenfilm Fesztiválon. Nagy Dániel különdíjat kapott.

November elején rendezték meg a 68. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjátadó ünnepségét. A Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia és Balatonboglár Város Önkormányzata támogatásával megrendezett seregszemle szakmai zsűrije két ELTE-s alkotást is elismert az idei nevezések közül.

A fesztivál fődíját Ress Abigél, az ELTE Filmtudományi Tanszék mesterszakos hallgatója nyerte Háztűznéző című 24 perces dokumentumfilmjével, amelyben a rendező bemutatja indiai származású párját diszfunkcionális családjának, miközben a kamera segítségével a néző is meghívást kap a bizarr ebédre.

Az eredetileg félévi vizsgamunkának készült alkotást Bacskai Brigitta, a Filmtudományi Tanszék oktatója karolta fel, aki végül a film vágójaként is hozzájárult a sikerhez. A fődíjat Buglya Sándor, a MAFSZ örökös tiszteletbeli elnöke adta át.

Jelenet a Háztűznéző című dokumentumfilmből

A fesztiválon az erős atmoszférateremtő rendezésért járó különdíjat Nagy Dániel, a Filmtudományi Tanszék mozgógép alapszakos hallgatója nyerte A fürdés című munkájával, amely egy széthullófélben levő baráti társaság történetét meséli el.

A borítóképen (b-j): Pusztai Norbert vágóasszisztens, Bacskai Brigitta vágó, Ress Abigél rendező és Shabaaz Tanveer szereplő