ELTE Médiás siker az adatújságírás területén

2019.06.13.
ELTE Médiás siker az adatújságírás területén
Bajtai Dorka és Bátorfy Attila közös, Hogyan változott az évek során a 100 leggazdagabb magyar rangsora és vagyona? című cikkét a Global Investigative Journalism Network a világ 10 legjobbja közé válogatta május végi heti értékelésében.

A GIJN (Global Investigative Journalism Network, Globális Tényfeltáró Újságírói Hálózat) minden héten összegyűjti a világ összes adatvizualizációs, adatújságírós projektje közül a legjobb tízet, amelyek között ezen a héten Bajtai Dorka mesterszakos hallgató és Bátorfy Attila, az ELTE Médián adatújságírást oktató, Átlátszó-újságíró közös projektje is szerepelt.

Bajtai Dorka mesterszakos hallgató eredeti ötlete az volt, hogy az elmúlt 15 év 25 leggazdagabb magyarját vagyonuk, születési helyük alapján egy térképen ábrázolja. “Tetszett Attilának az ötlet, és javasolta, hogy egyszerűsítsem le a témát, így végül a projekt témája az lett, hogy az első megjelenéstől napjainkig hogyan változott a listában szereplők sorrendje a vagyonuk alapján” – mondta el.

Az adatokhoz a topgazdagokról szóló kiadványokat a Szabó Ervin Könyvtár és az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményéből kereste ki, vagy a kiadványt összeállító szerkesztőségből szerezte be. Amikor az adatújságírás kurzus végén prezentálta munkáját különböző vizualizációs programok segítségével, Bátorfy Attila úgy döntött, cikk születhet belőle az Átlátszón.

“Jó érzés, hogy magyar munka is lehet érdekes egy ekkora szervezet számára,

főleg, hogy nagyon ritkán kerülnek be a válogatásba közép-kelet-európai munkák, a figyelem nyilván az Egyesült Államok, Nyugat-Európa felé fordul. Persze nem kell túlértékelni sem, nekünk azonban fontos, hogy odafigyelnek arra, amit csinálunk. Azt pedig mindig szeretik, ha fiatalabbak, egyetemisták is részt vesznek ilyen projektekben” – értékelt Bátorfy Attila.

Global Investigative Journalism Network a világ legnagyobb oknyomozó újságírói hálózata (76 országból 177 médium és szervezet a tagja), heti-kétheti válogatásuk a legjobb adatújságírói anyagokból az egész adatvizualizációs szakma iránytűje.

Forrás: ELTE Média