Elnöki látogatás az ELTE egyiptomi ásatásán

2019.12.04.
Elnöki látogatás az ELTE egyiptomi ásatásán
Az Egyiptológiai Tanszék által alapított és az ELTE égisze alatt működő Hungarian Archaeological Mission in Thebes elnevezésű kutatási projekt 1983 óta egy, 1995 óta 3 helyszínen folyat ásatásokat Egyiptomban, Luxorban, a Nílus nyugati partján elterülő ókori nekropolisz területén. 2019 őszén immár 26. ásatási szezonját kezdte meg a nekropolisz Sheikh Abd el-Gurna dombján elhelyezkedő 65-ös számú monumentális sziklasírjának és környékének feltárását végző régészeti misszió Dr. Bács Tamás, az Egyiptológiai Tanszék vezetőjének irányításával.

Az idei, jelenleg is zajló szezonnak különleges jelentőséget ad, hogy az ezen a területen folyó helyszíni kutatásokat első ízben látogatta meg az ország első számú közjogi méltósága. Áder János az egyiptomi államelnök, Abdel Fattah el-Sisi meghívására tett hivatalos látogatást Egyiptomban, amelynek keretén belül a delegáció két napot Luxorban is eltöltött. Áder János köztársasági elnököt felesége, Herczegh Anita és lányuk, Áder Júlia is elkísérte.

December 1-jén a nyugati part kiemelkedő műemlékeinek felkeresése során a család az ásatást is meglátogatta, megismerkedett a terület történetével, a koncesszióhoz tartozó síremlékekkel, valamint az itt folyó munkálatokkal. Áder János látogatása végén még a helyszínen nyilatkozott az egyiptomi televíziónak is, méltatva az egyiptomi magyar tudományos jelenlétet, az eddigi kutatások eredményeit illetve jövőbeli perspektíváit.

A látogatás képekben (fotók: Bartos Fruzsina)

A látogatás képekben (fotók: Bartos Fruzsina)

0

/

0

0

/

0