Elismerést vehetett át Keszler Borbála

A Magyar Nyelvőr Alapítvány 2015-ben második alkalommal ítélte oda a Magyar Nyelvőr Díjakat. Az elismeréseket Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, az ünnepség fővédnöke adta át december 18-án a Parlamentben.

Az elismerést 2015-ben is négy olyan személy kapta, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért, többek között Karunk professzor emeritája, Keszler Borbála is.

Keszler Borbála személyéhez kötődik a magyar leíró grammatika rendszerének a megújítása, a magyar írásjelhasználat történetének a kidolgozása. Kutatási területe az orvosi szaknyelv, a mondatfonetika. Elévülhetetlen érdemei vannak a magyar íráskultúrát meghatározó, utóbbi három évtizedben megjelent helyesírási szótárak megszületésében. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottságának elnökeként vezetésével készült a 2015-ben megjelent akadémiai helyesírási szabályzat 12. kiadása. A Magyar Nyelvőr című tudományos folyóiratnak 1993 óta főszerkesztője és több mint fél évszázada oktat, ebből 50 éve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Mai Magyar Nyelvi Tanszékén.

Szívből gratulálunk!


Forrás és további kitüntetettek: kormany.hu

Forrás: elteonline.hu

2016.01.04.