Elindult a nyári ruszisztikás filmklub

2019.07.04.
Elindult a nyári ruszisztikás filmklub
2019. július 1-én Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban. A Központ július minden hétfőjén kortárs orosz filmekkel várja az érdeklődőket, a többi vetítésről weboldalunk eseményei között lehet tájékozódni.

A russtudies beszámolója:

A füllesztő hőség ellenére nagyszámú érdeklődő jött el a vetítésre. Egyrészt valószínűleg vonzó maga az évszakhoz illő cím. Másrészt az utóbbi években újra divatja lett a könnyűzene történetének hírességeiről szóló játékfilmeknek. (A Nyár az 1980-as évek elején játszódik Leningrádban és sztorija a Kino együttes megalakulása és Viktor Coj énekes ismertté válása köré szerveződik. Az orosz-szovjet könnyűzene legendáinak játékfilmes feldolgozása egyébként a Vlagyimir Viszockijról szóló filmmel indult el 2011-ben.) Harmadrészt Magyarországra is eljutott a 2018-ban debütált film körüli történések híre. Végső soron jó PR-nak bizonyult, hogy a rendezőt a forgatás vége felé sikkasztás vádjával letartóztatták és házi őrizetbe vették, ami szerencsére nem akadályozta meg a film utómunkálatainak elvégzését.

Mind Oroszországban, mind a nagyvilágban jó kritikai fogadtatásban részesült a Nyár, és nem maradtak el a fesztiváljelölések és -díjak sem. 2018-ban a legrangosabb orosz filmfesztiválon, a Nikán 12 kategóriában kapott jelölést az alkotás, amiből négyet meg is nyert, köztük Az év felfedezése címet.

A ruszisztikai filmklub nézőinek körében vegyes érzelmeket váltott ki a Nyár. Aki ismerte az együttest, de nem szerette a zenéjüket, annak nem tetszett, mert a kortörténeti vonulat nem volt elég erős ahhoz, hogy felülírja a zenei stílus nem-szeretetét. Aki Kino és Viktor Coj-rajongó, annak nem volt eléggé zene központú a végeredmény. Aki a filmes formabontást szereti, annak nem volt eléggé kísérletező az alkotás (noha kitűnő, animációval tarkított részletek vannak benne). Aki viszont szereti a műfajt, de nem szereti a hollywoodi megközelítéseket, annak nagyon is bejött a Nyár. Összességében mindenki úgy állt fel a helyéről, hogy ezt a filmet - így is, úgy is - meg kellett nézni, hiszen a mi közelmúltunkról is szól.

Forrás: russtudies.hu