Ékszerzománc-alkotás nyerte a fődíjat

2020.04.02.
Ékszerzománc-alkotás nyerte a fődíjat
Átadták a Kínai Népköztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériumának Közép-kelet-európai Képviseleti Irodája és az ELTE Konfuciusz Intézet közös művészeti pályázatának díjait.

A "Kína a képzeletemen túl" című pályázatot a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából hirdették meg, melyre a két nép kulturális és turisztikai kapcsolataira reflektáló, tetszőleges technikával készült alkotásokkal pályázhattak az érdeklődők. A 49 alkotótól beérkezett közel 100 pályamunkából 31 kép került kiválasztásra, a szakmai zsűrizést dr. Mecsi Beatrix, művészettörténész és Horváth János Janisz, kalligráfus végezte.

Az ELTE Jogi Karának Aula Magna dísztermében tartott ünnepélyes díjátadón Prof. Dr. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója, az ELTE Nemzetközi Ügyekért felelős rektorhelyettese és a Távol-keleti Intézet igazgatója üdvözölte a meghívottakat, majd a Konfuciusz Intézet által felajánlott díjakat és elismerő okleveleket Dr. Li Denggui-val, a Konfuciusz Intézet kínai igazgatójával közösen adták át a kitüntetetteknek. 

A közönség szórakoztatásáról a Marcato vonósnégyes és Ding Hui Jin guzhengművész gondoskodtak, előadásukban a pályázat tematikájának megfelelően magyar és kínai művek csendülnek fel. 

A zsűri döntése alapján a pályázat fődíját, a Képviseleti Iroda által felajánlott kínai utat, Vékony Edit kapta Az Erő amely összeköt bennünket téren és időn keresztül című ékszerzománc képéért. Az első helyezett Szügyi Gábor lett a Jóra fordító gép című alkotásáért, a második helyezést Pató Károly kapta a Nyugati utazáshoz készített rézkarc sorozatáért.

A harmadik, megosztott díjat Király Mandi Huashan című képe, illetve Hamerli Judit A hal nem tud víz nélkül lenni című alkotása kapta. A díjazott 20 alkotó egy-egy munkáját az ünnepség ideje alatt is megtekinthették az érdeklődők, a teljes, 31 képből álló anyagból pedig a későbbiekben egy hosszabb kiállítás fog nyílni a Byart Galériában.

Vékony Edit: Az Erő amely összeköt bennünket téren és időn (a pályázat fődíjas alkotása)

"Kína a képzeletemen túl" díjátadó ünnepség

"Kína a képzeletemen túl" díjátadó ünnepség

0

/

0

0

/

0