Együtt a cirkuszművészet fejlesztéséért

2022.02.23.
Együtt a cirkuszművészet fejlesztéséért
Sikerrel zárult az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet (KITI) és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ másfél éve indult közös programja, az eredményeket február 17-én mutatták be a szakemberek.

A zárórendezvényen Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezető igazgatója ismertette az előzményeket. „A magyar cirkuszművészetnek több mint százéves múltja van. Ez idő alatt rengeteg dokumentum és írásos emlék keletkezett. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy ezeket összegyűjtsük és bemutassuk" – mondta. Ebből az indíttatásból vetődött fel évekkel ezelőtt Fekete Péterben, a Fővárosi Nagycirkusz akkori igazgatójában, hogy alapítsanak kutatóközpontot és adattárat, amely egyszerre szolgálja a közép-európai cirkuszművészet múltjának megismerését és a kulturális megújulást. Ehhez kerestek szakembereket és partnereket, és így jött létre 2019-ben az ELTE KITI és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ közötti együttműködés. 

Kiszl Péter, a BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója elmondta, kollégáival azon dolgoznak, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban az intézmény múzeumához és levéltárához szervesen csatlakozó, kiváló könyvtár jöjjön létre. Az igazgató ezután ismertette a 2019-es megállapodás, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatás kapcsán létrejött eredményeket.  

A program résztvevői a Fővárosi Nagycirkuszban

Az elmúlt másfél évben az Intézet hallgatói számos közös, kihelyezett órán és projektmunkában vettek részt. A könyvtár létrehozásához kapcsolódó tematikát Juhász Évával, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főkönyvtárosával közösen állították össze. Az Intézetben intenzív kutatási tevékenység zajlott, a publikációk és konferenciarészvételek közül kiemelkedik az Útmutató könyvtáralapításhoz. Esettanulmány a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Könyvtáráról című kiadvány. A Kiszl Péter által szerkesztett módszertani és oktatási kötet elsősorban az informatikus könyvtáros hallgatók számára készült.  

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Könyvtár- és Információtudományi Intézet közös gondolkodásának meghatározó eleme a szakmai gyakorlatok lebonyolítása is, amelyet Senkei-Kis Zoltán egyetemi adjunktus koordinált. Fodor János egyetemi adjunktus arról számolt be Zoomon, hogy 2021 tavaszán a hallgatókkal kurzusokon vizsgálták különböző cirkuszok internetes reprezentációját, a koronavírus-járvány alatti kommunikációjukat és a közösségi médiában betöltött szerepüket. Németh Katalin egyetemi adjunktus elmondta, hogy Juhász Évával közös órájukon a speciális gyűjtőkörű szakkönyvtárakkal foglalkoztak, amelyek szerepet játszhatnak a cirkusz alakuló könyvtárának felépítésében. A programban az ELTE részéről részt vett még Szüts Etele Phd-hallgató és Tószegi Zsuzsanna címzetes egyetemi docens is.

 A zárórendezvényen a résztvevők kifejezték határozott szándékukat a program folytatására. 

A programról részletes ismertető olvasható a Fővárosi Nagycirkusz honlapján.

Forrás: elte.hu