ECHO – a természet esztétikai megközelítése

ECHO – a természet esztétikai megközelítése
09/23 - 09/24

2022. szeptember 23. 10:00 - 2022. szeptember 24. 20:00

Trafóklub | 1094 Budapest, Liliom u. 41.

09/23 - 09/24

2022. szeptember 23. 10:00 - 2022. szeptember 24. 20:00

Trafóklub | 1094 Budapest, Liliom u. 41.


Konferenciát szerveznek az Esztétika Tanszék doktori hallgatói az RCANE környezetesztétikai kutatócsoport támogatásával a Trafóban.

Az előadások a napjainkban több szempontból is különösen aktuálissá váló természeti jelenségekre, valamint a természet és ember kapcsolatával foglalkozó témákra fókuszálnak. Az esemény célja, hogy itthon is erősítse a szélesebb körű diskurzust ember és természet szövevényes kapcsolatáról, amely az esztétikai és filozófiai megközelítések mellett a művészet és a társadalomtudományok területén belül is meghatározó szerephez jut.

A természet folyamatainak vizsgálata a természettudományok területére összpontosult. Ezek az értelmezési kísérletek bár segíthetnek eligazodni a természeti jelenségek terén, érzéki szinten azonban nem feltétlenül hozzák közelebb a természetet, ahogy arra sem keresik a választ, milyen szerepet tölt be a természet az emberi kultúrában, vagy akár az ember a természetben.

A nemzetközi tendenciák is arra sarkallnak, hogy a természet tanulmányozása ismét egy tágabb tudományos és művészeti párbeszéd tárgya legyen. A konferencián elhangzó előadások a természetről a múltban kialakult képek megértése mellett javaslatot tesznek konstruktív jövőképek keresésére is. Az előadók olyan témákat érintenek majd, mint a természethez kötődő metaforák és etikai dilemmák feltárása, a természet humán szempontú megértésének problematikája, valamint a természet megtapasztalásának emberi útjai és a művészetben betöltött szerepének formálódása, amelyet konkrét alkotói projektek bemutatása tesz érzékletessé. A konferencia második napjának programját egy kerekasztal-beszélgetés zárja, mely a természetbe való kivonulás vágyát járja körül.

A konferencia az ELTE BTK Esztétika Tanszék doktori hallgatóinak szervezésében, az RCANE környezetesztétikai kutatócsoport támogatásával valósul meg.

A program pdf-ben a RCANE oldalán: RCANE - ELTE
Együttműködő partner: Trafó Galéria.

A konferencián való részvétel ingyenes.