Drukkerek a lelátón és a pesti utcán

Drukkerek a lelátón és a pesti utcán
11/04

2020. november 04. 18:00

ELTE BTK Ifjúsági épület III/1. (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)

11/04

2020. november 04. 18:00 -

ELTE BTK Ifjúsági épület III/1. (1088 Budapest, Múzeum körút 4.)


A Pesti Bölcsész Akadémia új évadában Tabi Norbert tart négyalkalmas kurzust, melynek témája a futball, a társadalom és a politika kapcsolata Magyarországon, a Rákosi-rendszerben.

A kurzus a futball sokszor elfeledett – ám talán legfontosabb – szereplőjével zárul: a szurkolóval. Az alkalom első részében az idehaza legnagyobb drukkertáborral rendelkező Ferencvárosi Torna Club híveiről lesz szó: mit jelentett az időszakban fradistának lenni, hogyan viszonyultak a szurkolók a rendszerhez – és persze fordítva: a rezsim hogyan viszonyult a Fradi szimpatizánsaihoz? Az óra második felében, a kurzus záró témájaként az 1954. évi elvesztett világbajnoki döntőt követő budapesti utcai zavargások témáját vizsgáljuk.

Szimbolikus erejű, hogy az első tömeges, erőszakos megmozdulás a Rákosi-rendszer éveiben az Aranycsapat történetének legfontosabb meccse után robbant ki. Az események bemutatása keretbe foglalja és lezárja a kurzust: a július 4-ét követő napokban történtek kicsiben azt jelentették Futbóliának, mint a hazai kommunista rendszernek az 1956-os forradalom és szabadságharc: nem ért ugyan egy csapásra véget tőle, de valami végérvényesen összetört.

Tabi Norbert az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Modern Magyarország programjának harmadéves doktorandusza, disszertációját az „FTC sportegyesület társadalmi és politikai szerepe a Rákosi- és a korai Kádár-rendszerben” címmel írja.

Regisztrációköteles rendezvény. A részvételi szándékot az akademia.btk@gmail.com címen lehet jelezni.

Facebook

Borítókép: Fortepan