Digitális asztalokkal és egy robottal bővült a Kar

2019.11.20.
Digitális asztalokkal és egy robottal bővült a Kar
Megnyílt az Oktatástechnológiai labor Karunkon, amellyel az egyetem egy új szintre emelte a digitális lehetőségeket. A laborhoz október 15-én egy hallgatói műhely is megalakult, ahova várnak minden digitális kutatási és fejlesztési téma iránt érdeklődő hallgatót.

A digitális labor, mely a Trefort-kert D épületének alagsorában kapott helyet, elsősorban a felsőoktatás, az egyetemen tartott kurzusok támogatására szolgál. Ehhez kapcsolódóan a labor munkatársai folyamatosan dolgoznak különböző programok fejlesztésén, illetve digitális tananyagok létrehozásán. A labor lehetőséget nyújt olyan módszerek kipróbálására vagy akár fejlesztésére, melyet a tanárjelöltek a gyakorlatban is tudnak majd alkalmazni a gyakorlati helyeiken, vagy későbbi munkahelyeiken. A terem több okostáblával és asztallal is fel van szerelve, melyeken előre telepített tananyagkészítő szoftverek találhatóak, és amelyekkel könnyedén lehetséges interaktív feladatokat készíteni a tanulók, vagy éppen a hallgatók számára.

Nemcsak okostáblák és okosasztalok állnak az innováció iránt nyitott hallgatók és oktatók rendelkezésére: egy robot is érkezett a karra.

Hogy hogyan tudja segíteni a pedagógiai folyamatokat egy robot?

A témáról több kutatás is folyik, de a lényeg a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásában rejlik. A robotok olyan szinten tudnak kommunikálni a velük éppen dolgozó tanulóval vagy felnőttel, hogy az komoly segítséget nyújt a tanulási folyamatban. Itt főként a tanulási nehézségekkel küzdő tanulókat érdemes kiemelni, akiknek sok esetben egy ilyen robot hatalmas előrehaladási lehetőséget adhat.

A digitális laborhoz egy hallgatói műhely is tartozik, amely a Pedagógusjelölt Hallgatók Digitális Műhelye nevet viseli. A diákműhely a Tanárképző Központ Szakmai Kollégiumának keretében évente két-három alkalommal bemutatkozási, tudásmegosztási, tanulási és együttműködési lehetőséget kínál a pedagógusképző karok tudományos diákkörei számára. A műhely és a digitális labor bemutatására október 15-én rendeztek eseményt, ahol az érdeklődök bepillantást nyerhettek a digitális tananyagfejlesztésbe, valamint megismerhették a labor különböző eszközeit. A digitális kutatási téma, illetve digitális fejlesztés iránt érdeklődő hallgatók a legkülönbözőbb tantárgyak témáihoz készíthettek interaktív feladatokat, amiket meg is oldottak együtt, valamint az általuk kutatni kívánt témákat is megosztották egymással.

Forrás: ELTE Online