Dévai Kata a posztdoktori kutatói programban

2018.06.25.
Dévai Kata a posztdoktori kutatói programban
Az ELTE BTK fiatal kutatója is elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia év elején meghirdetett Prémium posztdoktori kutatói programjának hároméves támogatását.

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium posztdoktori pályázat célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására.

Dévai Kata régész pannóniai üvegedények használatával és kereskedelmével foglalkozik a Kr. u. 1–3. században. Az ELTE BTK-n végzett kutató az MTA–ELTE Interdiszciplináris Régészettudományi Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

A Prémium posztdoktori kutatói program hároméves támogatást biztosít, teljes munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében az MTA kutatóközpontjaiban és önálló jogi személy kutatóintézeteiben, magyarországi egyetemeken, valamint – alapító dokumentuma alapján az abban meghatározott területen – kutatási tevékenységet végző magyarországi közgyűjteményben vagy közintézményben.

A támogatott posztdoktor kutató havi bruttó 600 000 Ft támogatásban részesül, emellett a pályázók dologi kiadásra, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre is igényelhetnek támogatást kutatási tervük megvalósítása érdekében évi maximum bruttó 2,4 millió Ft értékben. A korhatár 40 év, és pályázati feltétel, hogy a pályázó rendelkezzen tudományos (PhD vagy DLA) fokozattal.

A beérkezett pályaműveket 2–2 anonim bíráló értékelte (pontszámmal, illetve szövegesen), majd az MTA elnöke által felkért zsűri 2018. május 28-án értékelte és rangsorolta a pályázatokat, illetve javaslatot tett a támogatandó pályázatokra.

Az ELTE-ről további két kutató, Bodnár Eszter (ÁJK) és Lőrincz Péter (TTK) részesült posztdoktori támogatásban.

Forrás: MTA