Csáth Géza életműve és hatása

Csáth Géza életműve és hatása
05/09 - 05/10

2024. május 09. - 2024. május 10.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, 039.)

05/09 - 05/10

2024. május 09. - 2024. május 10.

ELTE BTK Kari Tanácsterem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A, 039.)


Közös konferenciát szervez az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság. A kétnapos tanácskozás fókuszában Csáth Géza életműve és hatása áll.

Csáth Géza azok közé az írók közé tartozik, akiknek életműve iránt nem csupán a szűkebb szakma, hanem a szélesebb olvasóközönség is élénk érdeklődést mutat. Irodalomtörténeti jelentősége a lélektani elbeszélés megújítása terén megkérdőjelezhetetlen, mert az elsők között alkalmazott olyan újszerű narratív megoldásokat, amelyek lehetővé tették a mélylélektan felismeréseinek élményszerű, esztétikailag is meggyőző színrevitelét. Legsikerültebb novellái ma is megszólító erővel rendelkeznek, nem veszítettek megdöbbentő hatásukból. Az életmű aktualitását többek között az is jelzi, hogy még a közelmúltban is jelentős alkotások megszületését inspirálta. Szász János két filmet is forgatott Csáth Géza művei alapján, de Tolnai Ottó árvacsáth című versciklusa vagy Esterházy Péter Csáthról írott esszéje ugyancsak a hatástörténet élénk voltának bizonyítéka. Az életmű mellett a szerző tragikus élettörténete is felkeltette az olvasóközönség érdeklődését. Csáth naplói megrázó olvasmányok, amelyek részletes képet adnak morfinizmusának elhatalmasodásáról és személyiségének fokozatos széteséséről.

A konferencia előadásai az életmű valamennyi említett aspektusát érintik, a novellisztika interpretációján túl kitekintenek a filmes feldolgozásokra és a szerző önéletrajzi szövegeire is. A konferencia első napján sor kerül az Osvát-díj és a Toldy-díjak átadására is.

Teljes program
Facebook esemény

A konferencia élőben követhető az ELTE Bölcsészettudományi Kar YouTube csatornáján. A rendezvényre vonatkozó adatvédelmi tájékoztató itt olvasható.

A konferenciáról az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatóját, Gintli Tibort kérdeztük.