Budapest felhelyezése a migrációs térképre

Budapest felhelyezése a migrációs térképre
02/10

2016. február 10.

Fuga, Budapesti Építészeti Központ

02/10

2016. február 10. -

Fuga, Budapesti Építészeti Központ


Tóth Borbála és Dagdelen Demet előadása bemutatja a 2015-ös nyári menekültválságot Budapesten, a konfliktus zónává válás médiaeseményét és reprezentációját, valamint vizsgálja az internet globális folyamatokban játszott szerepét.

A Budapest felhelyezése a migrációs térképre című előadást György Péter esztéta, médiakutató, a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, a Conflict Zone Projekt alapítója nyitja meg.


Az internet elterjedése, a közösségi média extenzív használata új távlatokat nyitott meg a modernkori demokráciák számára. A társadalmakat érintő kérdésekkel kapcsolatos vitákba a belépési küszöb szinte eltűnt, internetkapcsolattal bárki, bármikor, bárhonnan képes résztvevővé válni. A másik fél meghallgatása, az érvek ütköztetése, a legkisebb közös nevező kialakítása felnőtt társadalmak sajátossága. A magyar társadalomban évtizedek óta mély, politikai megosztottság tapasztalható, amelyet az internet kiterjedt használata vélhetően tovább mélyített. A társadalmat megosztó törésvonalak tükröződnek a párt- és a médiarendszerben, és a civil szférában is. Feltevésünk szerint ugyanezek a törésvonalak jelennek meg az internethasználatban is.

Elemzésükben arra keresték a választ, hogy mindez a 2015 nyarán zajló menekültválság idején hogyan csapódott le, fellelhetők-e a politikai árkok az események internetes leképeződésén.


Tóth Borbála: a Maven Seven Zrt. elemzője. A CEU politológia szakjának elvégzése után szabadúszóként számos nemzetközi projekt állandó résztvevője.

Dagdelen Demet: az Automatticnál dolgozik adatbányászként és a WordPress.com szociális hálózatainak az elemzésével foglalkozik. Az ELTE BTK Kommunikáció és Médiatudomány szakán szerezte BA diplomáját, majd matematikát tanult az ELTE-n, mielőtt megszerezte a mesterdiplomáját a University of Amsterdam New Media szakán. Fő érdeklődési területe a hálózatkutatás és adatvezérelt politológia.


Facebook esemény

Időpont: 2016. február 10. 18:00

Helyszín: Fuga, Budapesti Építészeti Központ (Budapest, Petőfi Sándor u. 5., 1052)