Borzalmak és világsikerek: a katonai diktatúra utóélete az argentin filmben

Borzalmak és világsikerek: a katonai diktatúra utóélete az argentin filmben
05/02

2023. május 02. 16:30

PPKE BTK Sophianum, Budapest, 1088, Mikszáth Kálmán tér 1.

05/02

2023. május 02. 16:30 -

PPKE BTK Sophianum, Budapest, 1088, Mikszáth Kálmán tér 1.


Az ELTE Latin-Amerikai Kutatóközpont „Latin-Amerika a XXI. században” című nyilvános előadás-sorozatának következő rendezvényén a PPKE Ibero-Amerikai Hét (Jornadas Iberoamericanas) programsorozatával együttműködésben az argentin katonai diktatúra emlékezetének filmes példái kerülnek terítékre.

Kevés nemzeti filmgyártás tette olyan következetesen témájává a közelmúlt történelmi traumáit, mint az argentin. A Piszkos Háborúként is ismert, 1976-83-ig tartó véres katonai diktatúra előszele, eseményei vagy éppen utóélete a legkülönfélébb nézőpontú és műfajú filmekben került feldolgozásra az elmúlt néhány évtizedben. Ebben a kollektív mozgóképes önvizsgálati folyamatban feltűnően nagy szerep hárult a különféle népszerű zsánermintákat felhasználó munkákra, amelyek ráadásul a nemzetközi közvélemény számára is izgalmasnak bizonyultak.

A 80-as évektől napjainkig rendületlenül folytatódik a diktatúráról szóló vagy ahhoz kapcsolódó, fontos díjakkal kitüntetett és jelentős közönségsikert is arató argentin műfaji filmek sora. A dél-amerikai ország esete tehát tanulságosan mutatja meg, hogyan lehet a módszeres múltelemzést hosszú távon a popkultúra szerves részévé tenni. De miben rejlik a helyi történeteket elmesélő rendezők világsikerének titka? Mit árul el egy film történelemszemléletéről, hogy egy adott eseményt horrorba, melodrámába vagy netán thrillerbe ágyazva jelenít meg? Hogyan lehetséges, hogy a diktatúrára visszaemlékező legfrissebb művekbe már ifjúsági filmes vagy egyenesen vígjátéki elemek is kerülnek?

Ehhez hasonló kérdéseknek eredünk nyomába az idei Oscar-gálán a Legjobb nemzetközi film díjára jelölt Argentína, 1985 (Argentina 1985, 2022) és két korábbi Oscar-díjas, A hivatalos változat (La historia oficial, 1985), illetve a Szemekbe zárt titkok (El secreto de sus ojos, 2009) példáján keresztül.

A beszélgetés résztvevői: Benke Attila, filmtörténész, filmkritikus, illetve Kürthy Ádám András, a PPKE BTK Spanyol Tanszék tanársegédje. Moderál Árva Márton, az ELTE BTK Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszék tanársegédje.

Facebook

Kép forrása: Augusto Starita / Ministerio de Cultura de la Nación (flickr.com)