Blazse Koneszki és a macedón nyelv

Blazse Koneszki  és a macedón nyelv
11/09

2021. november 09. 17:00

Szláv és Balti Filológiai Intézet Könyvtára (1088 Budapest Múzeum krt. 4/D fszt. 17-19)

11/09

2021. november 09. 17:00 -

Szláv és Balti Filológiai Intézet Könyvtára (1088 Budapest Múzeum krt. 4/D fszt. 17-19)


Blazse Koneszki munkásságát bemutató gyűjteményt adott ki az ELTE Macedón lekturátusa, melyet a Szláv és Balti Filológiai Intézet Könyvtárában mutatnak be.

Idén ünneplik Blazse Koneszki macedón író, költő, a macedón nyelvtudomány legnagyobb képviselője születésének 100. évfordulóját. A jubileumi alkalomból az ELTE Macedón lekturátusa gyűjteményt adott ki a macedón tudós három legfontosabb tanulmányával, amelyek a macedón irodalmi nyelv kialakulásának és affirmációjának történetén túl a szláv irodalmi nyelvek kialakulásának történetébe is betekintést nyújtanak.

Blazse Koneszki a modern macedón nyelv kodifikátora, a macedón népköltészet rangjának elismertetője, nagyszerű nyelvész és költő, aki grandiózus művet hagyott hátra, és felülmúlhatatlan, maradandó értékekkel gazdagította a macedón nyelv- és irodalomtudományt: neki köszönhetjük az első macedón helyesírást és nyelvtant, A macedón nyelv történetét, mintegy ötszáz tanulmányt, huszonhét önálló kötetet a nyelvtudomány köréből, mindemellett pedig világirodalmi fordítások sorát és húsz saját verseskötetet.

A kötetet Dr. Zvonko Taneszki, macedón költő, irodalomkritikus, a Pozsonyi Comenius Egyetem professzora mutatja be, moderál Zlatko Panzov, az ELTE macedón lektora. Fordítóként közreműködik Czinege-Panzova Annamária.