Bevezetés Délkelet-Ázsiába

Bevezetés Délkelet-Ázsiába
10/26

2021. október 26. 17:00 - 18:30

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

10/26

2021. október 26. 17:00 - 18:30

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Orosz Gábor Tamás előadásával indul az ELTE Konfuciusz Intézet "Feltámadt Sárkány" című sorozata.

Orosz Gábor Tamás előadásban röviden megismerteti a közönséget Délkelet-Ázsia történelmével és jelenével, miközben kitér a különböző országok kultúráinak sajátosságaira, amelyek érdekesek lehetnek a hallgatóság számára. Szóba fog kerülni az ASEAN jelenlegi kapcsolata az Egyesült Államokkal és Kínával is. Bemutatásra kerül a térség országainak viszonya Kínával a dekolonizációs időszakot követően.

Az érdeklődők többek között olyan kérdésekre is választ kaphatnak az előadásból, hogy milyen projektekben szeretne Kína Délkelet-Ázsiával társulni? Mik a legfőbb problémaforrások a multilaterális kapcsolatukban? Mi az ASEAN és miért fontos a globális gazdaságban? Ki volt Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere a régióban?  Miért vannak majom „bandaháborúk” Thaiföldön? Milyen számunkra meghökkentő törvényekkel találkozhatunk Szingapúrban? Hogyan birkózik meg az ASEAN az olyan kihívásokkal, mint a kalózkodás vagy drogcsempészés? Mi az Aranyháromszög, és hol található? Kik azok a „begpackerek”, és miért nem szeretik őket Délkelet-Ázsiában?

Orosz Gábor Tamás, az ELTE Távol-Keleti Intézet alumnija, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Kelet-Ázsia Tanulmányok szak MA hallgatója. Az ELTE előtt Dél-Kínában dolgozott, mint angol tanár, ahol mélyebben megismerhette a kínai kultúrát és vendégszeretet. Jelenlegi érdeklődési köre a modern Kínára és Délkelet-Ázsiára, főleg Szingapúrra koncentrálódik.