Betekintés a sino-tibeti tiszta föld gyakorlatokba Dunhuangban

Betekintés a sino-tibeti tiszta föld gyakorlatokba Dunhuangban
05/18

2023. május 18. 17:00

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4., F épület)

05/18

2023. május 18. 17:00 -

ELTE BTK Kodály terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4., F épület)


Folytatódik az ELTE Buddhizmus-Kutatás Központ "Khyentse Lecture Series" című előadás-sorozata, a következő előadást Jonathan Silk tartja "A Window into Sino-Tibetan Pure Land Practices at Dunhuang" címmel.

Prof. Dr. Jonathan Silk, a Leideni Egyetem Területtudományi Intézetének buddhizmussal foglalkozó professzora, akinek szakterülete a buddhizmus ázsiai összefüggései, elsősorban történelmi szempontból, de különös figyelemmel a buddhista szentírásokra. Érdeklődése kiterjed a legrégebbi elsődleges forrásokra és a buddhista közösségek felemelkedésére Ázsia-szerte, de ugyanúgy érdekli a buddhizmus Ázsia-szerte való elterjedése. Szövegolvasás tudása kiterjed a szanszkrit, páli, klasszikus tibeti, klasszikus kínai és japán nyelvekre is.

Angol nyelvű előadásában azt vizsgálja meg, hogy Dunhuang, amelynek gyakorlatilag egyedülállóan dokumentált helyszíne többek között kulturális keresztút volt, lakosságában megtalálhatóak voltak tibetiek és más tibeti nyelveket beszélők, akiknek nyelvi identitása ugyanakkor nem feltétlenül utalt tibeti vallási irányultságra. A források egy tibeti nyelvű írástudó közösség létezésére és tevékenységére utalnak, amelynek tagjai ennek ellenére legalábbis Kínához fordultak a buddhizmusért. Az előadás nemcsak az írásbeli kultúra dokumentációs bizonyítékait tárgyalja, hanem a rituális gyakorlatokra vonatkozó érdekes utalásokat is.

Facebook