Bereményi Géza: Eldorádó

Bereményi Géza: Eldorádó
09/29

2021. szeptember 29. 18:00

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. terem)

09/29

2021. szeptember 29. 18:00 -

ELTE ÁJK (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. terem)


A vetítés után Varga Balázzsal, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatójával Rácz Anna beszélget.

A Nemzeti Filmintézet új kezdeményezése nyomán filmklub indul az ELTE-n. A válogatott magyar filmeket jó minőségben és ingyen vetítő filmklubban első alkalommal Bereményi Géza Eldorádóját vetítik. Monori (Eperjes Károly) a Teleki téri piac királya. Úgy véli, az életnek csak a pénz ad értéket: azzal vásárol árut, zsarol meg embereket, és köt üzletet még a halállal is, amikor diftériás lesz az unokája. Monori alól azonban kiszalad a talaj, ahogy a háború után az ország csúszik bele a kommunizmusba, és a pénz is elveszíti az értékét az új ideológia hatalomra kerülésével.

Az Eldorádó a rendszerváltás emblematikus filmje, amelynek története ugyan a második világháború végétől az '56-os forradalom kirobbanásáig ível, de valójában a rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről beszél. A filmet 1988-ban forgatták Bereményi Géza forgatókönyve alapján, az operatőr Kardos Sándor volt. 

A vetítés után Varga Balázs habilitált egyetemi docenssel, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatójával Rácz Anna, a filmklub vezetője beszélget.

A filmklubot az ELTE aktív polgárai számára szervezik, ezért a regisztrációhoz Neptun-kódot is kérnek. A vetítésen védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Facebook