Bensőséges ünnepség keretében felavatták a Frank Tibor-termet

2023.12.18.
Bensőséges ünnepség keretében felavatták a Frank Tibor-termet
Családtagjai, kollégái, barátai, munkatársai és tanítványai jelenlétében és részvételével, bensőséges ünnepség keretében került sor 2023. december 15-én, bő egy évvel halála után a Frank Tibor professzor úrról elnevezett terem felavatására.

A Rákóczi út 5. szám alatti 356-os tanterem ezentúl a Frank Tibor-terem nevet viseli, a kétnyelvű emléktábla magyar felirata szerint Frank Tibor (1948-2022), világszerte elismert történészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének alapítója és első igazgatója emlékére.

Ez volt ugyanis egyik kedvelt tanterme, ahol számtalan amerikai történelem témájú előadását és szemináriumi óráját tartotta, amint a megemlékezésekből is kiderült. Kenyeres János intézetigazgató hivatali elődjének kivételes tehetségére, munkabírására emlékezett vissza, és arra, hogy Frank Tibor évtizedeken keresztül segítette kollégái és tanítványai szakmai kibontakozását, akik mindig számíthattak rá. Bollobás Enikő professzor asszony többek között az intézetalapító, iskolateremtő tudóstársat idézte fel, aki mindenkire olyan szakmailag hozzáillő feladatokat osztott, amelyek egy kicsivel az illető maga által gondolt képességei felett álltak, ezzel is inspirálva őket a teljesítményre.

Lojkó Miklós tanár úr az egykori tanítványok és későbbi kollégák képviselőjeként a régi tanítvány, jelenleg pedig az Egyesült Államokban élő történészkolléga, Borhi László írásban is megjelent szavait tolmácsolta. A hivatalos program szerinti utolsó felszólaló, Szabó Éva Eszter tanszékvezetőként emlékezett vissza arra, hogy Frank tanár úr milyen inspiráló személyiség volt, aki az ő pályaválasztásához is jelentős mértékben hozzájárult.

A megemlékezéseket kötetlenebb hozzászólások követték. Elsőként Deák Nóra, korábbi intézeti könyvtárvezető emelkedett szólásra, aki visszaemlékezett arra, amikor 1995-ben az állásinterjún Frank professzor úr neki szegezte a kérdést, hogy milyen távra tervezi az állást betölteni, amire a válasz az volt, hogy "Hosszúra". Ami jelen esetben 27 évet jelentett, és ami sajnos, a sors iróniájaként, éppen a Tanár úr halálának napjával egy időben ért véget. Frank Tibor professzor úr szellemi örökségéhez hozzátartozik a szabadpolcos intézeti könyvtár kialakítása is az amerikai Nemzeti Könyvtár, azaz a Library of Congress, és jellemzően az amerikai felsőoktatási könyvtárak mintájára, Magyarországon egyedülálló módon.

A visszaemlékezők sorát - igazi meglepetésként - az egyik unoka, Frank Bálint zárta, aki a történelem szeretetét áthagyomázó nagypapa alakját idézte fel, aki a gimnáziumi felvételihez vasárnap délelőtti beszélgetésekkel járult hozzá. Bálint elárulta, hogy az egyik kémia dolgozatra való készülés helyett inkább a nagypapája egyik előadását nézte meg felvételről a YouTube-on. Az ünnepség lezárásaként pedig a közönség megtekinthetett egy rövid részletet az említett előadásból.

Frank professzor úr emlékét ezentúl nem csak tanulmányai, könyvei, a Magyar Tudomány folyóirat 2023. októberi számában megjelent Megemlékezés összeállítás - amely digitális formában a MERSZ online felületén is szabadon hozzáférhető - őrzi, hanem a 356-os tanterem is a Rákóczi úton.