Bélsazár lakomája és az írás a falon: Dániel könyvének egy epizódjáról

Bélsazár lakomája és az írás a falon: Dániel könyvének egy epizódjáról
09/18

2023. szeptember 18. 18:00 - 19:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)

09/18

2023. szeptember 18. 18:00 - 19:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum körút 4/F)


Nádasdy Ádám előadásával folytatódik az ELTE Ókortudományi Intézetében működő Bibliatudományi program "Az Írás arcai" című sorozata.

Dániel könyvében szerepel Bélsazár/Baltazár király lakomája (Dán 5), melyben egy titokzatos kéz ír a falra. De milyen nyelven? A Dániel könyve valószínűleg Kr. e. 165-ben keletkezett, már a hellenisztikus korban. Az Ószövetségnek időrendben ez az utolsóelőtti könyve, a kérdéses rész arámiul van. Nyilvánvaló fikció, irodalmi mű, ebben a minőségében a korábbi Jónáshoz és Eszterhez hasonlít; a Dániel szerzője is elbeszélését évszázadokkal korábbra, a 6. századba helyezi, amikor a zsidók még fogságban voltak Babilonban, köztük az eszes Dániel, aki végül megfejti a szöveget: „Megszámolt, megmért, és a perzsáknak ad.” De miért nem tudták a többiek a normál arámi szavakat kiolvasni?

Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista. Az ELTE-n szerzett angol-olasz diplomát, 2017 óta az Angol-Amerikai Intézet professzor emeritusa. Kutatási területe az angol és magyar hangtan, illetve az angol és germán nyelvtörténet. Nyelvészeti ismeretterjesztő cikkeket, rádióműsorokat is készített. 2020-ban jelent meg Milyen nyelv a magyar? című könyve, 2021-ben pedig a MERSZ portálon a Kalauz a nyelvészi gondolkodáshoz. Fordított angolból Shakespeare-t, olaszból Dantét.

A sorozat weboldala
Facebook csoport

Borítókép: Rembrandt – Bélsazár lakomája