Bécsben jártak hallgatóink

2022.10.18.
Bécsben jártak hallgatóink
A Német Nyelvoktató és Szakdidaktikai Tanszék lektoraival az osztrák fővárosban tett júniusi kirándulásáról Faragó Dorottya és Tatai Zsuzsanna írtak beszámolót.

„Bécs. Habsburgok, a zene nagyjai – akár Mozart, akár Schubert –, Sigmund Freud és a kávéházak, vagy a történelmet kedvelők körében esetleg a Mátyás-féle bécsi ostrom. Legtöbbünkben általában ezek kapcsolódnak össze a város nevével. Azonban Bécs ennél sokkal több: viharos, sokrétű történelmének nyomai lépten-nyomon felbukkannak a tereken, utcákon, ha egy kicsit nyitottabb szemmel járunk. Ki feltételezné, hogy a híresebb épületek szépsége mögött megannyi vitatott, az osztrák kultúrát nagymértékben befolyásoló pillanat rejtőzik? Számunkra mindez feltárulhatott 2022. június 10-én a lektoraink által szervezett bécsi kiránduláson.

Fő úti célunk az Osztrák Történelem Háza, egy rendkívül interaktív, gondolkodásra ösztönző múzeum volt, ahol bepillantást nyerhettünk az osztrák történelembe az első köztársaság kikiáltásától napjainkig. A múzeumig vezető út sem telt egyhangúan, tíz különböző látványosságot és emlékművet – híresebbet és kevésbé ismertet – ejtettünk útba. Többek között a Belvedere kastélyról, a háború és fasizmus elleni -, illetve a Szovjet győzelmi emlékműről és az 1956-os magyar menekültek hálaemlékművéről hallgathattunk meg kiselőadásokat egymástól.

A kirándulás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Ausztriáról elsajátított tudásunk elmélyüljön, személyessé váljon, illetve, hogy az osztrák identitást és kultúrát formáló eseményeket és tényezőket közelebbről is megismerhessük, megérthessük. Mindemellett alkalmunk nyílt egymás és lektoraink kötetlenebb megismerésére, amire korábban a járvány miatt nem igazán volt lehetőségünk.

Az utazás végéhez érve búcsút vettünk állandó útitársunktól, Maustól, akinek a maus-reisen.de nevű honlapján később beszámoltunk élményeinkről. Egy élvezetes és vidám napot hagyhattunk magunk mögött Bécsben, sok emlékkel gazdagodva. Köszönjük a lehetőséget!"