Balra át, jobbra át

Balra át, jobbra át
10/16

2019. október 16. 17:00

OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János utca 32.)

10/16

2019. október 16. 17:00 -

OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János utca 32.)


Az őszi félévben is folytatódik az Esztétika Tanszék sorozata, "Az esztétika kitelepül". Októberben a Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban. Az Orfeo és az Inconnu csoport című kiállítást  ismerhetik meg az érdeklődők az OKA Archívumban. 

Hogyan ér össze a művészeti és politikai radikalizmus? Az Orfeo és az Inconnu csoport más-más évtizedekben és módokon kritizálta az államszocializmus rendszerét, történetük mégis megmutatja, hogy milyen feltételei és lehetőségei voltak a radikális művészeti és politikai kritikának a Kádár-korban. Az Orfeo és az Inconnu élet és művészet egyesítésére tett kísérletein, politikai és ideológiai elvein, az amatőr művészethez való kapcsolódásain és a férfi-női viszony megjelenítésein keresztül láthatóvá válik, hogy a két csoport története több mint történeti érdekesség. A rendszerkritikus, az állammal és a művészeti élet szabályaival összeütközésbe kerülő pályakezdő művészek története mindenki számára ismerős lehet. A nemcsak a Kádár-kori politikai és kulturális aktivizmusról, hanem annak utóéletéről és mai lehetőségeiről is beszél.

A tárlatvezetést Buka Virág mesterszakos hallgató és Nagy Kristóf kurátor tartja, majd dokumentumfilmet vetítenek az Orfeo csoportról.

Facebook