Az Oroszországi Humán Tudományos Alap a Ruszisztikai Központban

2015. október 18–22. között a moszkvai székhelyű Oroszországi Humán Tudományos Alap delegációja Budapesten járt, hogy keretmegállapodást kössön az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért-tal, így Magyarországgal is hivatalos partnerkapcsolatba kerüljön.

Az Oroszországi Humán Tudományos Alap (RGNF) állami finanszírozású alap, tevékenységi területe és hatóköre a magyarországi OTKÁ-hoz hasonló. Húsz éve működnek, évente csaknem 2 milliárd rubelt osztanak szét tudományos projektek és egyéni kutatások finanszírozására a humán tudományok területén, ösztöndíjak formájában. 
Eddig 21 országgal álltak szerződéses kapcsolatban, ami előfeltétele annak, hogy közös tudományos projektek finanszírozása  is megvalósítható legyen. A ma aláírt szerződés értelmében ezentúl Magyarországgal is hivatalos kapcsolatba került az alap, így megnyílt a lehetőség magyar-orosz közös kutatási tervek pályáztatására. Az RGNF egyik alapelve az alulról jövő tudományos kezdeményezések támogatása, ami azt jelenti, hogy prioritási irányelvek nincsenek meghatározva, bármilyen tudományos projekttel pályázni lehet. Négy lépcsős elbírálási rendszeren keresztül születnek meg a döntések. A beadott pályázatok mintegy negyede kap támogatást, ami éves szinten 3-4.000 projektet jelent.

A delegációt Vlagyimir Fridljanov akadémikus, az RGNF elnöke vezette. Megismerkedtek a Ruszisztikai Központtal, szerteágazó tevékenységi körével, tudományos és oktatási profiljaival, illetve az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért működésével. Látogatást tettek Borhy László akadémikusnál, az ELTE BTK dékánjánál, eszmecserét folytattak a Magyar-Orosz Történész Vegyes Bizottság vezetőségével és tagjaival, tárgyaltak az alapítvány kuratóriumával, majd aláírták az együttműködési megállapodást.

Írta: Gyimesi Zsuzsanna


2015.10.22.