Az orosz fémikonok nyomában

2020.01.07.
Az orosz fémikonok nyomában
Ruzsa György, a Művészettörténeti Intézet professor emeritusa, a fémikonok kutatásának egyik legjelentősebb nemzetközi kutatója. Legújabb kötete a technika, az anyagösszetétel, a szimbolika és a szakrális vonatkozások összefüggéseit tárja az olvasó elé, 52 csodálatos színes illusztráció kíséretében. A könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésre 2019. december 18-án került sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.

A fémikonok méretüket tekintve kicsi, mennyiségüket tekintve azonban nagy csoportját alkotják az ikonoknak. Részletes vizsgálatuk metonimikus megközelítést tesz lehetővé: mint cseppben a tenger, feltárul bennük a pravoszlávia izgalmas világának minden aspektusa, melyhez kitűnő sorvezetőként  szolgál Ruzsa György legutóbbi kiadványa.

A kötet három nagy erénye a gazdag képanyag, a további kutatásokat lehetővé tevő precíz tárgyleírások sora és a rendkívül gazdag, tematikus egységekbe szervezett bibliográfia.  A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ közreműködésével 2012-ben jelent meg Ruzsa György Az ikon. Teológia, esztétika, ikonográfia, ikonológia, technika című könyve, amely a mostani kiadvánnyal együtt kitűnő alapot biztosít az ikonok világával ismerkedni vágyó olvasónak. A bemutató után Gyimesi Zsuzsanna vezetésével beszélgetés kezdődött, melyet Ruzsa professzor érdekes részletekkel és anekdotákkal tette élvezetessé.