Az ókor a történelmi regényekben

Az ókor a történelmi regényekben
04/06

2023. április 06. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)

04/06

2023. április 06. 16:00 - 17:30

ELTE BTK Kerényi terem (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F)


Botos Máté előadásával folytatódik az Ókortudományi Intézet sorozata.

A XX. század első felének történelmi regényeiben az antik világ problémái úgy jelennek meg, mint egyfajta civilizációs szembesítések. Ám a kortárs szerzők téma- és szereplőválasztása, akárcsak a cselekmény bonyolítása már nem szól metafizikai dilemmákról. Ennek ellenére ezek a regények népszerűbbek, mint valaha.

Mi lehet az ok? Talán az, hogy a szekularizált társadalom olvasóközönsége jobban magára ismer nem-keresztény szereplőkben? Talán az, hogy a század során kiteljesedő történelmi tudat közelebb hozta a múltat? Esetleg, mint a posztmodern kor emberei, nem hiszünk a nagy narratívákban? Avagy csak arról volna szó, hogy az igazán népszerű könyvek most is azokat az erényeket magasztalják, amelyeket az antik örökséget tovább éltető kereszténység őrzött meg a mai ember számára?

Az Ókortudományi Intézet tavaszi előadás-sorozatában az érdeklődők olyan előadásokat hallgathatnak meg, melyek az ókor történetének vagy kultúrájának megjelenéséről szólnak napjaink vagy esetleg korábbi időszakok populáris kultúrájában. Az előadások hossza 60–70 perc, melyet kérdések követnek.

Facebook