Az ír nemzetkép külföldön

Az ír nemzetkép külföldön
02/10

2022. február 10. 18:30 - 20:00

online

02/10

2022. február 10. 18:30 - 20:00

online


Az ELTE Anglisztika Tanszék szervezésében mutatják be Zách Lili legújabb kötetét.

Imagining Ireland Abroad, 1904–1945: Conceiving the Nation, Identity, and Borders in Central Europe címmel jelent meg az ELTE Anglisztika Tanszék egyetemi adjunktusának monográfiája, melyet kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött esemény keretében mutatnak be. 

A kötet egyedülálló módon tárja fel az Írország és az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai közötti kapcsolatok huszadik századi történetét. A transznacionális megközelítést alkalmazó könyv dokumentálja a két világháború közötti ír politikusok, értelmiségiek és sajtó nyitottságát, így betekintést nyújtva a nemzet-államok határait átívelő személyes találkozások jelentőségébe. A könyv hivatalos kormányiratok, magánlevelezések, korabeli sajtóhírek és folyóiratcikkek széles skálájára építve áthidalja a kelet és nyugat történetírása közötti szakadékot azáltal, hogy új perspektívát nyit meg az ír nemzeti identitás témakörében. 

A beszélgetést Dr. John Paul Newman, a Maynooth University egyetemi docense vezeti. Résztvevők: Dr. Darragh Gannon, a University College Dublin és a New York University oktatója, Dr. Róisín Healy, a National University of Ireland egyetemi docense, és Dr. habil. Michael McAteer, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense.

Az eseményhez az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni.

Meghívó