Az Észt Országgyűlés elnöke látogatott a BTK-ra

2021.11.17.
Az Észt Országgyűlés elnöke látogatott a BTK-ra
2021. november 11-én az ELTE Finnugor Tanszék Észt Oktatási Központjának vendége volt Jüri Ratas, az Észt Országgyűlés elnöke, korábbi észt miniszterelnök.

A Bereczki András tanszékvezetővel folytatott beszélgetésen az észt–magyar kapcsolatok mellett hosszabban is szó esett az észt nyelv magyarországi oktatásáról. A házelnök ígéretet tett arra, hogy új lehetőségeket keres az észt nyelv és kultúra oktatásának támogatására a Finnugor Tanszéken, ahol már több mint 26 éve segíti Bereczki András tanszékvezető tiszteletbeli főkonzulként is az észt–magyar kapcsolatok szorosabbá fűzését. Az észt delegációt elkísérte Kristi Karelsohn nagykövet, aki már több alkalommal is tartott előadást karunkon Észtországról, az észt politikáról, és konferenciáinkon is rendszeresen részt vett.

Észt program 1994-ben létesült az ELTE-n, 1999-től vált szakká. Jelenleg specializációként vagy minorként lehet felvenni az észtet az alapképzésben, majd a tanulmányokat a Finnugrisztika mesterképzésen lehet folytatni. Emellett jelenleg is többen írják doktori disszertációjukat észt témából. A szakos képzésen részt vevők tanulmányaik során számtalan kedvező ösztöndíjlehetőséggel élhetnek.

A fényképeket az észt delegáció fényképésze, Erik Peinar készítette