Az ELTE Néptáncegyüttes jótékonysági gálaestje

Az ELTE Néptáncegyüttes jótékonysági gálaestje
05/30

2015. május 30.

ELTE Aula Magna

05/30

2015. május 30. -

ELTE Aula Magna


Az ELTE Néptáncegyüttes május 30-án mutatja be Gyöngyszemeink című gálaműsorát, amelyben az elmúlt évek legsikeresebb koreográfiáival szórakoztatja a magyar néphagyományok kedvelőit.

Táncegyüttesünk sikerét bizonyítja, hogy rendszeresen részt vesz hazai szakmai megmérettetéseken, külföldi fesztiválokon. Szakmai munkánk megtisztelő visszajelzése, hogy a Poznanban megrendezésre kerülő VIII. World Folk Review Integration Festival szervezői 2009-es szereplésünk után idén visszahívták együttesünket. A fesztiválon 2007 óta évről évre számtalan nemzet mutatja be saját kultúráját egy több napos, nagyszabású programsorozat keretében. A fesztivál kiváló alkalmat ad arra, hogy az ELTE Néptáncegyüttes tradícióinkat megismertesse a külföldi közönséggel, ahol a nemzetközi mezőnyből mindig kitűnik a magyarok hangulatos, temperamentumos műsora. Az utazás költségeinek terheit az egész estés gálaműsor bevételével szeretné enyhíteni az egyetemista és pályakezdő tánckari tagok számára.

A műsoron láthatjuk majd az együttes mindkét csoportját. A magyar nyelvterületről láthatjuk majd Mezőség táncait, ahonnan több falu magyar és román lakosainak tánchagyományát is bemutatjuk, de Küküllő-mentére, Kalotaszegre és a Felső-Tiszavidékre is elkalauzoljuk a nézőket. Még keletebbre haladva a térképen, a lányok menyasszony-búcsúztatót mutatnak be Moldvából.

 

Időpont: 2015. május 30. (szombat) 19.00

Helyszín: ELTE ÁJK, Aula Magna (1053, Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Az ELTE Néptáncegyüttesről

Az egyetemek működésének, az egyetemi életnek velejárója, szinte elengedhetetlen feltétele, hogy helyet és lehetőséget biztosítson a diákok kulturális igényeinek, művészi ambícióinak. Erre ad kiváló lehetőséget az immár 58 éves ELTE Néptáncegyüttes két csoportja, amelyekben a kezdők és a régóta néptánccal foglalkozó hallgatók is a számukra megfelelő oktatást kaphatják. Együttesünk kiemelten fontosnak tartja a Kárpát-medence néphagyományainak művelését és hiteles közvetítését. Tradíciónkra méltán büszkék lehetünk, hiszen a világon egyedülálló módon őriztük meg kultúránkat olyan nagy jelentőségű kutatónknak köszönhetően, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla vagy Martin György. Ehhez hasonló kinccsel nem sok nemzet büszkélkedhet, amelynek sokszínűsége ámulatba ejti közönségét itthon és külföldön egyaránt. Határainkon túlra olyan üzenetet juttathatunk el általa, mely az egész magyarság pozitív megítélésében nagy szerepet vállal.

Együttesünk rendszeresen vállal fellépéseket rendezvényeken, ünnepségeken, céges vacsorákon. Emellett külföldi fesztiválok is szívesen várják táncosainkat évről évre. A közelmúltban Lengyelországban, Horvátországban, Macedóniában, Olaszországban és Kínában léptünk fel nagy sikerrel. Emellett ars poeticájához igazodva a táncosok maguk járják Erdély falvait, hogy a helyiektől gyűjtsék fel és tanulják meg táncaikat, hogy színpadon bemutatva élővé varázsolja, a közönséggel megismertesse és megszerettesse azt.

Művészeti vezetők:
Nagy együttes: Valach Gábor (Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Baranyai Barbara
Kezdő csoport: Riba Gábor, Tóth Alma (Magyar Állami Népi Együttes)

Együttesvezető: Csiki-Váradi Júlia
ELTE Néptáncegyüttesért Alapítvány