Az ELTE a Portugál Nyelvű Országok Közösségében

Magyarországot 2016. október 31-én felvették társmegfigyelői státusban a Portugálnyelvű Országok Közösségébe, amely a diplomáciai szándék mellett azt vette figyelembe, hogy Magyarországon a portugál nyelv és portugál nyelvi alapú kultúrák oktatása kiemelkedő színvonalon zajlik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Rákóczi Istvánt, a Portugál Nyelvi és Irodalom Tanszék vezetőjét, aki részt vett már a magyar pályázati anyag kidolgozásában is, a CPLP országok és Magyarország közötti kapcsolatok koordinálásának un. fókusz pontjává jelölte ki.  Ebben a minőségében, és Karunk teljes támogatásával felkereste a CPLP országok lisszaboni Titkárságát, majd legfőbb partnerével a Portugál Nyelv Nemzetközi Intézete vezetőjével tárgyalt a zöld-foki szigeteki Praia városában. Az ELTE, amely konzultatív tagságot maga is elnyerhet ebben a szervezetben, elkötelezett a mellett, hogy az afrikai portugál nyelvű országokkal, elsősorban Angolával, Mozambikkal és a Zöld-foki szigetekkel újfajta kapcsolatokat építsen ki, úgy közvetlen és nemzetközi cserekapcsolatokon keresztül, mint új oktatási formák bevezetésén keresztül. A portugál tanszék vezetőjét fogadta Portugália kulturális minisztere, a Camões Intézet elnöke, valamint tárgyalásokat folytatott a Zöld-foki szigetek oktatási minisztériuma és a magyar fél által támogatni kívánt Nemzeti Könyvtár igazgatójával, illetve az egyetem rektorával.

A látogatással kapcsolatban a CPLP honlapján közzétett beszámoló ITT a Diário de Notícias Rákóczi tanár úrral készített interjúja pedig ITT olvasható.

2017.02.06.