Az 1956-os forradalom eltérő perspektívából

2021.11.22.
Az 1956-os forradalom eltérő perspektívából
2021. november 4-én rendezte meg az ELTE Új- es Jelenkori Egyetemes Történelem Tanszéke a 65 éve történt: az 1956-os forradalom eltérő perspektívából című műhelybeszélgetést.

Az időpont választás nem véletlenszerű, hiszen a szovjet hadsereg 65 éve, november 4-én kezdte meg gépesített hadosztályaival a szabadságharc leverését. A műhelybeszélgetésen az előadók a szabadságharc eseményeit és annak nemzetközi visszhangját járták körül, láthattuk, hogy a magyar forradalomnak milyen nemzetközi reakciói és párhuzamai voltak.

Az eseményt a tanszék vezetője, Szilágyi Ágnes Judit nyitotta meg, aki kiemelte annak fontosságát, hogy a tanszék egyetemes történelmi orientációja ellenére azokkal a kérdésekkel is foglalkoznia kell, melyek a magyar történelemben kulcsfontosságúak.

Ezután kezdetét vette a konferencia első szekciója, kitekintésül az Európán kívüli világba. Kecskés D. Gusztáv, az ELKH Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és az 1956-os magyar menekültválsággal foglalkozott. A tanszék oktatói közül Szilágyi Ágnes Judit a Brazíliába emigráló ’56-os magyarokról számolt be, Búr Gábor habilitált egyetemi docens előadása az Afrikába menekült magyarokról szólt. 

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar az 1956-os magyar forradalom megítélését az arab sajtón keresztül mutatta be, Ramachandra Byrappa pedig Nehru’s cloak and dagger in the shadow of Hungary’s 1956 tragedy címmel tartotta meg előadását.

A második szekcióban a szabadságharcot Európán belüli kontextusba helyezték az előadók. Mitrovits Miklós, ELKH Történettudományi Intézet tudományos munkatársa az 1956-os magyar és lengyel párhuzamokat prezentálta. A Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársai közül Andreides Gábor a budapesti olasz nagykövetség nézőpontjából mutatta be a magyar forradalmat, Hegedűs Gyula pedig brit szemszögből ismertette az ’56-os magyar menekülteket és helyzetüket.

Pál István, a Új-és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék egyetemi adjunktusa, a műhelykonferencia szervezője, végezetül a Politikai Nyomozó Főosztály egy sikertelen angliai próbálkozásáról számolt be, melyben egy 1956-os menekültet akartak felhasználni az angliai magyar emigráció feltérképezésére.

Az előadásokat vita követte, a műhelybeszélgetés során elhangzott témákról, a jelenlevők számos kérdést tettek fel az előadóknak. A járványügyi helyzetre való tekintettel az érdeklődők a konferenciát online formában is követhették.