Átadták a Szabó T. Attila-ösztöndíjat

2018.04.18.
Átadták a Szabó T. Attila-ösztöndíjat
Először adták át 2018 áprilisában az erdélyi nyelvész, Szabó T. Attila emlékére alapított ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémia Arany János utcai könyvtárában. A díjazottak Bárth M. János és Tamás Dóra Mária, a Bölcsészettudományi Kar oktatói.

A magyar nyelv és a tudományok – Szabó T. Attila-ösztöndíjat Tamás Dóra Mária a magyar szaknyelvkutatás és -oktatás, szakkönyvírás, adatbázis-építés, valamint a terminológia területén nemzetközileg is jelentős munkásságáért nyerte el. Az alapítók különdíját Bárth M. János kapta, az Erdélyi helynévtörténeti adattár és interaktív névföldrajzi atlasz világhálós változatának létrehozásáért.

Az ösztöndíjat Szabó T. Attila családja, a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat hozta létre. A kitüntetteknek Kiss Jenő akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke, Péntek János akadémikus, az ösztöndíj kuratóriumának elnöke, a Termini Egyesület társelnöke, Szoták Szilvia, a Termini Egyesület elnöke és az alapítók nevében Szabó T. Attila Ellák professzor, a névadó fia adta át az elsimerést.