Átadták a Bolyai János Kutatói Ösztöndíjat

2015. június 2-án a „Bolyai-napon” a Magyar Tudományos Akadémia zsúfolásig megtelt Dísztermében adták át az idei Bolyai János Kutatói Ösztöndíj elnyerését tanúsító okleveleket, valamint a tizenöt fiatal kutatónak járó emlékplaketteket. Az idén benyújtott és az érvényes pályázatok száma is rekordot döntött az elmúlt majdnem húsz évhez képest, mert több mint nyolcszáz pályázó közül a legkiválóbb kétszáz, már PhD fokozattal rendelkező kutató munkáját támogatja az MTA.

 „A Bolyai-nap azért örvendetes esemény, mert megerősíti azt, hogy a magyarországi tudományos életben van utánpótlás, létezik olyan fiatal generáció, amely kiváló teljesítményével kiérdemli az Akadémia támogatását, továbbfejlődésének lehetőségét, ideális esetben pedig az akadémiai doktori címhez való eljutását‟ – mondta az ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke.

Azzal, hogy önök »bolyaisok« lettek, szerződéses viszonyba kerültek a Magyar Tudományos Akadémiával. Ez azért jelentős lépés, mert az egyetemi kötődésen túl, az eddigi egyetemi bírálati feltételrendszerből egy országos és nemzetközi testületi viszonyrendszerbe kerültek. Erre legyenek büszkék. A bolyais múlt ettől kezdve minden életrajzban az önök ékköve lesz” – mondta köszöntőbeszédében a Bolyai-kuratórium elnöke, Kosztolányi György.


Karunk Bolyai-ösztöndíjasai:

Csippán PéterA magyar húsmarha variabilitása és exportja a kései középkorban és a kora újkorban az írott forrás és a régészeti leletek tükrében

Dánél MónikaKözös terek figurációi a kortárs magyar és román irodalomban és filmben

Gács AnnaAz irodalmi autobiográfia szerepei a kortárs önéletrajzi kulturában

Körmendi Tamás A Magyar Királyság külpolitikai kapcsolatai a 13. században

Lénárt TamásA költői képek metamorfózisai

Mordovin MaximFőnemesi és nemesi étkezési kultúra alakulása a 16-18. században a Koháry-család birtokain (Szécsény, Fülek és Csábrág)

N. Fodor JánosNyelvföldrajz és történeti személynévkutatás

Pelladini-Simányi LénaPoszt-neoliberális szubjektumok?

Sófalvi AndrásVárak Dél-Erdélyben a 12-14. században

Tankó KárolyKéső vaskori kerámiaművesség a Kárpát-medencében

Teleki KrisztinaMongol szentek újjászületési láncolatai

Tóth KrisztinaEsztergom megye történeti földrajza a késő középkorban

Varga Péter - 'Irodalomtudomány'

Vargha Fruzsina Sára Magyar nyelvjárások magánhangzó-rendszerének eszközfonetikai vizsgálata


2015.07.20.