Aszketikus gyakorlatok a Nichiren irányzatban

Aszketikus gyakorlatok a Nichiren irányzatban
05/23

2023. május 23. 16:30

ELTE BTK Távol-keleti Intézet (1088 Budapest, Múzeum körút 4., B épület, 172-es előadó)

05/23

2023. május 23. 16:30 -

ELTE BTK Távol-keleti Intézet (1088 Budapest, Múzeum körút 4., B épület, 172-es előadó)


Folytatódik az ELTE Buddhizmus-Kutatás Központ "Khyentse Lecture Series" című előadás-sorozata, a következő előadást Dr. Carmen Săpunaru Tămaș tartja "Ascetic Practices within the Nichiren Sect: Between Individual Enlightenment and Community Service" címmel.

Az angol nyelvű előadás középpontjában az Aragyō, a Nichiren buddhista szekta felszentelt papjai által végzett 100 napos aszkéta gyakorlat áll. A vallástörténet során az aszkézist elsősorban az egyénre összpontosító törekvésnek tekintették. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például hogyan kapcsolhatjuk össze a nélkülözés és a fizikai fájdalom eszményét a modern (japán és nem csak) társadalom eszméjével? Mi a mechanizmus annak hátterében, hogy egy férfi elhagyja a családját és a 21. századi otthon kényelmét, hogy 100 napig fürödjön jéghideg vízben, hogy olyan ételt kapjon, amely alig elég a túléléshez, és más intenzív kellemetlenségekért, amelyek könnyebben összefüggésbe hozhatók a középkorral, sem mint a mesterséges intelligencia korával?

Az előadás a 2007 és 2009 között a Gatsuzōji buddhista templom (Oszaka Prefektúra) főpapjának irányításával végzett terepmunkán alapszik, és az Aragyō-hoz való csatlakozás egyéni jelentőségét és indokait, valamint az érintett helyi közösségekkel való kapcsolatát és az azokra gyakorolt ​​hatását tárgyalja.

Dr. Carmen Săpunaru Tămaș a Hyogo Egyetem Közgazdasági és Menedzsment Karán kulturális antropológia professzor és a japán nyelv és kultúra program koordinátora. Vizsgálatainak középpontjában a japán rituálék és fesztiválok állnak, azok kultúraformáló és közösségteremtő ereje. Legutóbbi publikációi között megtaláljuk a „Rituális gyakorlatok és napi rituálék. Bepillantás Matsuri világába” (Pro Universitaria 2018), a „Hiedelmek, rituális gyakorlatok és ünnepek Kansaiban” (Pro Universitaria 2019, 2022, 2023), vagy „A test formái a kortárs japán társadalomban, irodalomban és kultúrában” (szerkesztette Irina Holcával, Lexington Books 2020) című monográfiákat és tanulmányköteteket.