Asszisztensem az AI

2024.05.28.
Asszisztensem az AI
2024. május 23-án, a „Diszciplínák párbeszéde” sorozat keretében a mesterséges intelligencia működésének alapelveivel és a bölcsészettudományok terén való alkalmazás lehetőségeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Az ELTE Történeti Intézetében néhány évvel ezelőtt jött létre a Digitális Bölcsészet Tanszék Palkó Gábor digitális bölcsész, irodalomtörténész vezetésével. Az ő irányításával működik a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium is, mely több kutatócsoport összefogásával alakult meg 2020-ban, azzal a céllal, hogy intézményközi együttműködésben kidolgozza a nemzeti kulturális örökség AI alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát.

A „Diszciplínák párbeszéde” májusi alkalma is erre a tudományterületre fókuszált, a beszélgetésen Palkó Gábor mellett Nemeskey Dávid Márk számítógépes nyelvész és Simonyi András nyelvtechnológus vett részt. Mindhárman tagjai annak az ELTE-n működő, a BTK és az IK oktatóiból és hallgatóiból álló kutatócsoportnak, amelynek célja a magyar nyelvre optimalizált, és kutatási célokra is alkalmas nyelvmodell elkészítése.

A beszélgetés során a hallgatóság megismerhette milyen módon jön létre és hogyan épül fel egy ChatGPT-szerű szolgáltatás, és szóba kerültek a nagy nyelvmodellek veszélyei és kockázatai is, különös tekintettel a magyar nyelvet érintő specifikumokra. A közönség kérdéseire válaszolva szó esett arról, hogy mire használhatja egy IT tudással nem rendelkező kutató jelen formájában a generatív AI-t, és az is, hogy az eredmények validálhatóak-e, ha a kutatás chat-szolgáltatás közreműködésével készült. A beszélgetést Varga Zsuzsanna történész, az ELTE Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője moderálta.

Fotók: Gyuris István Viktor